museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Vendéglátóipari tárgyi gyűjtemény (VT) [VT_1979.167.1.]
Gyümölkosár (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum / Makrai Péter (CC BY-NC-SA)
1 / 3 Previous<- Next->

Gyümölcskosár, gyümölcstál

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Neo-barokk stílusú, virágos díszítésű, négy lábon álló, gyümölcskosár. A kosár része textilhullámzást utánzó, pereme is neobarokk díszítésű "MARGITSZIGETI NAGYSZÁLLÓ" felirattal.
1960-as évek.

A gazdag múlttal rendelkező Margitszigeti Nagyszálló, 1873-ban épült Ybl Miklós, az egyik leghíresebb magyar építész tervei alapján. Az 1920-as években Wälder Gyula (Szombathely, 1884. február 25. – Budapest, 1944. június 10.) építész, műegyetemi tanár, az MTA levelező tagja tervei szerint bővítették. A harmincas években a magas tető helyére harmadik emelet készült, szanatóriumi részt is kapott. A második világháborúban súlyosan megsérült. Az 1965-ös dunai árvíz hatásának sem tudott ellenállni. 1966 januárjában az üres épület egy része beomlott. Ezután gazdasági megfontolásból a teljes korszerűsítés és helyreállítás mellett döntöttek. A szálloda 1985–1987 között teljes felújításon esett át. A főépület az eredeti stílusához illő új homlokzatot kapott, és visszakerült a sátortető is. A bővítés és átalakítás építész-tervezője Malomsoky József, aki a belsőépítésszel együttműködve racionális térkapcsolatokat hozott létre. A Danubius Hotels tíz évre névhasználati szerződést kötött a Ramada szállodalánccal, így Ramada Grand Hotelként nyitott meg. A szálloda a jelenleg használt nevét: Danubius Grand Hotel Margitsziget 1999-ben kapta. Legutóbb 2000-ben újították fel. A szálloda patinás történelmi épülete, kifinomult belső kialakítása és eleganciája békebeli, arisztokratikus hangulatot sugároz a mai napig. Megnyitása óta számos híresség, művész, politikus, író és újságíró fordult meg itt. A négycsillagos superior szállodát földalatti folyosó köti össze a szomszédos gyógy-wellness szállodával, a DHSR Margitszigettel, ahol kényeztető relaxációs masszázsok és frissítő wellness kezelések is várják a vendégeket. A két szálloda szolgáltatásai kiegészítik egymást, hiszen mindkettő a Danubius szállodalánc tagja. Ezen belül a Grand Hotel az úgynevezett „Classic Collection” csoporthoz tartozik, amely a klasszikus, nagy múltú Danubius szállodákat jelöli. A szálloda saját étteremmel, drinkbárral, kávézóval és sörözővel is rendelkezik.

Material/Technique

Alpakka, fémöntvény, gyári

Measurements

Hosszúság: 31 cm, Magasság: 13,7 cm, Mélység: 11 cm

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.