museum-digital
CTRL + Y
en
Dreher - Söripari Emléktár Tárgyi gyűjtemény [SE_kerve/80]
Serfőző barát fa szobor retekkel, söröskorsóval - Münchener Kindl (Dreher Sörmúzeum - Söripari Emléktár CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Dreher Sörmúzeum - Söripari Emléktár / Dreher Sörmúzeum - Söripari Emléktár (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Previous<- Next->

Serfőző barát fa szobor retekkel, söröskorsóval - Münchener Kindl

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Fából készült faragott, részben festett serfőző barátot, gyermek szerzetest ábrázoló barokkos hatású szobor, kezében retekkel illetve habzó söröskorsóval.
A szobor a Söripari Emléktár gyűjteményének része, amely feltehetően vendéglátóhelyről vagy a Sörös Céh hagyatékából került a gyűjteménybe. A szobron látható söröskorsón Bajország címere és BAVA/RIA felirat látható. A Hofbrau München ma is ismert búza sörét Münchener Kindl néven találjuk meg ma is az üzletek polcain.
Az ábrázolás a 19. század végén készülhetett. Amely a Münchener Kindl - azaz a Müncheni Gyermek-et ábrázolja. A "Münchener Kindl" ábrázolás a 19. század közepén jelent meg München városában, és ez a város címeréből eredeztethető. A város középkori címerében egy szerzetes látható kezében bibliával. Később ez az ábrázolásmód alakult át gyermek szerzetessé, később pedig fiatal lánnyá, kezében mindig jellegzetesen söröskorsót és retket tartva. Az ábrázolásnak számos analógiája van képeslapokon, reklámtárgyakon ma is megjelenik, amely még a zeneszerzőket is megihlette: Karl Komzák (1850-1905) zeneszerző egy ismert walzert is írt "Münchener Kindl" címen. 2021-ben a szobrot Fazekas Gyöngyi restaurátorművész restaurálta.

Material/Technique

Fa, faragott, festett

Measurements

35 cm x 60 cm x 85 cm

Literature

  • Dering Florian (1999): Das Münchener Kindl. München
  • Kozmáné Oláh Júlia (2004): Jubileumi évkönyv. Sörről híres Kőbánya. Budapest
  • Rudolf Elhardt (2017): Vom Stadtwappen zur Werbe Ikone: Das Münchener Kindl. Roderer Verlag, München
  • Szabó Ernő, Szigeti Andor (1996): Sörlexikon sörtörténelem. Budapest, Akadémiai Kiadó
Map
Dreher - Söripari Emléktár

Object from: Dreher - Söripari Emléktár

Az országban egyedülálló tárlatnak ad helyet a Dreher Sörgyárak Zrt. A különleges szakgyűjteményt a vállalat jogelődje, a Kőbányai Sörgyár alapította...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.