museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Vendéglátóipar-történeti fotógyűjtemény1 (VF) Vendéglátóipar-történeti fotótár (VF) [VF_30_339]
Vörösmarty Cukrászda, Budapest 1984. (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-ND)
1 / 1 Previous<- Next->

Vörösmarty Cukrászda, Budapest 1984.

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Gerbeaud centenárium alkalmából kiadott képes levelezőlap, amely a Magyar Kereskedelmi és vendéglátóipari Múzeum (MKVM) ajándékaként, családi múzeumi belépőjegyként szolgált.
Képes felén a Vörösmarty Cukrászda egyik részlete látható. Baloldalt a falon Conrad Gyula olajportréja Kugler Henrikről. Alatta Gerbeaud Emil által az 1900-as párizsi világkiállításról hozatott neobarokk, szecessziós, rocaille motívumos és spirálfonatos lábú asztalkák látszanak.
Egy kis magyarázat szükségeltetik.
Az 1984-ben a Vörösmarty téren lévő Vörösmarty Cukrászda eredetileg Gerbeaud Cukrászda volt. 1948-ban államosították és kapta a Vörösmarty Cukrászda nevet, amelyet egészen 1984-ig viselt, amikor is újra felvette a Gerbeaud nevet.
Azonban a Gerbeaud története Kugler Henrikkel kezdődött. Egy soproni cukrászdinasztia harmadik generációjának képviselőjeként, folytatva a családi tradíciót Pesten nyitotta meg cukrászdáját 1958-ban, a József nádor téren. 1870-ben költözött át az akkor még Régi Színház térre, amely 1874-ben Gizella térre keresztelnek (Ferenc József idősebbik lánya). Erre az időre már városszerte ismert volt, és útikönyvek ajánlották a városba látogató utazóknak. Az ekkor már idősödő, nőtlen Kugler, utódját keresve találkozott egyik ismerőse révén 1882-ben találkozott Gerbeaud Emillel. A találkozásnál olyan jó benyomást tett az energikus fiatalember, hogy már 1884-ben átvehette az üzlet irányítását. Mindez természetesen fokozatosan történt, Kugler neve még sokáig szerepel a céggel kapcsolatos termékeken. Neve olyannyira jócsengőnek bizonyult, hogy Gerbeaud halála után is jó ideig használta a "Kugler Henrik utóda" kifejezést (pl. az 1926-os Gerbeaud részvényen is).
Így hát, mivel 1884-ben vette át az üzletet Gerbeaud Kuglertől, ennek az eseménynek a százéves évfordulójának alkalmából készült a múzeumi belépőjegy. Valamivel később még, 1984-ben a cukrászda újra felvette a Gerbeaud nevet.

Material/Technique

Papír / fekete-fehér

Measurements

14 x 9 cm

Map
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.