museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Vendéglátóipar-történeti fotógyűjtemény1 (VF) Vendéglátóipar-történeti fotótár (VF) [VF_8304]
Astoria Szálló, Budapest 1914. (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-ND)
1 / 1 Previous<- Next->

Astoria Szálló, Budapest 1914.

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Az eredetileg három telekből álló területen épült szálloda, 1914. március 14-én nyílt meg. Mivel a tulajdonosok (Unger Richárd, Elek László, Takács Lajos) nem tudtak megegyezni a tervező személyében, ketten is kaptak lehetőséget. Hikisch Rezső és Ágoston Emil külön-külön, de meglepő összhangban hozták tető alá az épületet. A megnyitása idején modern szálloda működtetését, a tulajdonosok - bölcsen -, egy gyakorlott szakemberre, az Egyesült Államokat is megjárt Gellér Mihályra bízták. Tőle származik a hotel elnevezése is, amelynek apropóját a fáma szerint egykori munkahelye, a New York-i Waldorf-Astoria Hotel adta.
A szállodát nem kerülték a történelem viharos fordulatai: 1918-ban itt székelt a Károlyi-féle Magyar Nemzeti Tanács, 1919-ben ide szállásolták be magukat a Tanácsköztársaság vezetői, majd 1944-ben a német megszállást követően a Gestapo is. Nem kerülte el az 56-os utcai harcokat sem.
Maga az épület, amely 2014-ben töltötte be 100. évét, az évtizedek alatt több átalakítás és felújítást is átvészelt. Az elsőt 1928-ban, majd a másodikat 1929-ben. A háború okozta károkból 1948-ban állították helyre, 1963-ban "árkádosították", 1983-ban korszerűsítették. A felújítások közül az utolsó, 2004-ben kezdődött és 2007-ben fejeződött be.
Az elmúlt évszázad alatt, az Astoria nemcsak mint szállodanév ivódott be a budapestiek köztudatába, hanem a város emblematikus csomópontjaként is.
További megnevezés: Hotel Astoria Budapest

Material/Technique

Papír / fekete-fehér

Measurements

9 x 12 cm

Map
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.