museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kereskedelemtörténeti dokumentációs gyűjtemény (KD) Plakáttár (KP) [KD_1996.305.1.]
Tehéntúró villamosplakát (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Tehéntúró villamosplakát

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Tehéntúrót reklámozó villamosplakát/kisplakát. A képen egy túróból, kifliből és zöldségekből kirakott tehénfej látható. Tóth József Füles alkotása, mely szinte a művész "védjegyévé" is vált.

A hetvenes évek elején vált ismertté Tóth József Füles. Tehéntúró című munkája az "év legjobb kereskedelmi plakátja" címet is elnyerte. Az ötletes plakát a grafikusok körében nem váltott ki osztatlan sikert, az alkotó elbeszélése szerint Töreky Ferenc grafikusművész volt az, aki a legerőteljesebben állt ki e plakát mellett. Bár a reklám technikailag fotózással készült, képileg azonban inkább grafikai szemléletet tükröz. Tóth József Füles saját bevallása szerint ötletet merített Giuseppe Arcimboldo, 16. századi olasz festő művészetéből.

A Tejipar számára készített munkáját a Piért részére alkotott elefántot formázó Papírporzsák című követte. A tárgymontázsaival, humoros kompozícióival elhíresült reklámfotós másoktól megkülönböztethető stílust teremtett. Plakátjai a hétköznapok részévé váltak. Munkáira a szellemes ötletek, a humor és a groteszkre való hajlam a jellemző. Az általa komponált plakátokon asszociációkat keltő tárgyakat, fogalmakat kötött össze, azzal a céllal, hogy a néző számára a felismerés élménye világítsa meg a csattanós és humoros reklámüzenetet.
Részben Tóth József Fülesnek is köszönhető, hogy a reklám fontos eszközévé vált a humor.


Ezt érdemes megnézni!

https://www.youtube.com/watch?v=Ls_84_VIMC4

Material/Technique

Papír, nyomdai

Measurements

23,2 x 16,6 cm

Map
Image taken Image taken
1974
Tóth József
Budapest
Issued Issued
1974
Magyar Tejipari Vállalat
Kaposvár
Printed Printed
1974
Offset Játékkártyagyár és Nyomda (Budapest)
Budapest
1973 1976
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.