museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kereskedelemtörténeti dokumentációs gyűjtemény (KD) [KD_1971.424.1.]
Guszmann és Mautner számla (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Previous<- Next->

Guszmann és Mautner számla

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Fejléces, metszetes számla az üzlet portálábrázolásával. 1 krajcáros bélyeggel, hátoldalán az üzlet portáljáról metszetes ábra látható.
Guszmann Gusztáv (1841-1895 körül) és Mauthner család vállalkozása működtette a számlán jelzett céget. Guszmann Gusztáv felesége Mauthner Teréz volt. A cég a Váczi és Zsibárus utca sarkán a Lyka-féle házban működött. A Lyka család egyébként ebben a házban lakott, üzleti kapcsolataik is voltak, csődjük után pereskedtek egymással. Maga az üzlet a Zsibárus utca 1. szám alatt volt. Ez a korai portálábrázolású számla különleges és ritka. Kiderül az ábrázolásról, illetve a festett cégérszerű cégtábláról hogy cégüket a „Fortunához” címezték. Kínai teákat, pezsgőt (Dr. Montigny & Co pezsgőraktára), borokat, fűszereket és rumot forgalmaztak. A céget 1876. július 17-én jegyezték be, de már 1873-ban is működött. 1885-ben csődbe ment a vállalkozásuk. Hiteleit Guszmann nem tudta visszafizetni, s a lakbért sem tudta fizetni. 1889-ben-ben a per eredményeképpen a római katolikus vallású kereskedő vétkes bukás bűntette miatt börtönbe került. 1 hónapi fogházra és 1 évi hivatalvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék.

Material/Technique

Papír; nyomdai, kézírásos

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.