museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum [KP-2012-0172-1]
Tej reklám (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Teeej!

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Vidám hangulatú tejreklám a nyolcvanas évekből.Tejipari reklámsorozat része.Tóth József Füles alkotása.
Piros sapkás, macskaálarcos nő belenyalint a piros, fehér pöttyös bögrébe. Sapkáján sárga teeej! felirat.
A maszkot, mely Kristyán Judit modellt rejti, maga az alkotó, Füles készítette.
Balra lent a Tejipar ismert, tehenes emblémája.

A hetvenes évek második felétől és különösen a nyolcvanas években a korábbiakhoz képest már túlnyomórészt a grafikai megoldásokat mellőző fotóplakátok hirdették az olyan népgazdasági-népegészségügyi szempontból fontos termékeket is, mint például a tej, sajt, vaj, vagy a népszerű márkákat (például a Traubisoda) és az általános üzleteket (például Csemege-bolt).

A fotóplakát szellemes képviselője Tóth József Füles – a korszak népszerű reklámfotósa. Az általa komponált plakátokon asszociációkat keltő tárgyakat, fogalmakat kötött össze, azzal a céllal, hogy a néző számára a felismerés élménye világítsa meg a csattanós és humoros reklámüzenetet.

A nyolcvanas években a reklámmondanivaló közvetítésének fontos eszközévé vált a humor: a viccesen jó szlogen, illetve a márkát hirdető fülbemászó versike. A plakátkészítés "receptkönyvében" a humor mellett szinte kötelezően elvárt reklámelem volt: a NŐ.

Nem véletlenül született az alábbi, nem kevés éllel megfogalmazott reklámrecept a nyolcvanas évekből:
„Végy egy szexis nőt. Ha kevés, akkor sokat. Minél gyengébb a reklámozandó áru, annál többet. Nyomj a kezébe gusztusos árut, keverd meg az egészet egy jó kamerával. Pácold kis humorral, fűszerezd rafinált fény-és hanghatásokkal. Tálald minél csillogóbb, esetleg meghökkentő, bizarr környezetben.” – olvasható a
Propaganda, reklám című folyóirat lapjain (1983/3).

Ezt érdemes megnézni!

https://www.youtube.com/watch?v=gqVeSo7zZKQ

Material/Technique

Papír / színes nyomat

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.