museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum [J062]
Kéz balzsam (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum / Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Nagy Géza) (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Kézbalzsam

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Családi kézbalzsam. Gyártó: Caola
Sárga műanyag flakonban, kiszerelés: 350 g
A műanyag fakonon vörös címkén olvasható a termék megnevezése. A korabeli tipográfiába gyakran használt megoldásnak megfelelően a nyomtatott talpatlan betűk és az írott betűk kombinációja adja a feliratot. Előbbi a modernség szimbóluma, utóbbi megoldás a minőségé.


1831-ben egy pesti szappanosmester gyárat alapított a régi Váci Úton, a mai Bajcsy-Zsilinszky út 30. számú ház helyén. Hutter József szappanfőző gyárával tette meg az első lépéseket a magyar kozmetikai ipar, s egyben ez a vállalkozás számít a mai Caola egyik jogelődjének is.
1908-ban Baeder Hermann, aki külföldön tanulta az illatszerészetet és a szappanfőzés tudományát Budapesten illatszer-laboratóriumot nyitott. A vállalkozás kezdeti sikereit az első világháború szakította meg, tulajdonosa is bevonult. Hazatérve a háborúból 1918-ban azonban újabb vállalkozást alapított, Baeder Illatszer Rt. néven. Nem sokkal később született a mára jól csengő új márkanév. A cégtörténet szerint a Caola név a gyártulajdonos Carola lánya után kapta az elnevezését.
A külföldre is szállító cég legkeresettebb terméke közé az Ovenall fogkrém, a Caola szappan és vitaminos krém, valamint az Exotic kozmetikai cikkek tartoztak. A második világháborút követően végül az államosítások során olvasztották be a mai Caola elődjének számító korábbi vállalatba.
Az 1950-es évek végétől fokozatosan bővült a kozmetikai választék, mely jelentősen javította a nők közérzetét. A korábbi fővárosi gyárak Budapesti Illatszer- és Pipereszappangyár néven működtek tovább, és kezdték el gyártani a békebeli márkákat: Opera, Caola, Ideál, Nivea, Elida, Figaro. 1961-től a cég a Kozmetikai és Háztartásvegyipari Vállalat nevet vette fel és KHV logóval látta el termékeit. Ez a cég minden olyannal ellátta a vasfüggöny mögötti háztartásokat, amit egy korabeli nő kívánhatott magának: kényeztető, jól habzó szappanok, újdonságként folyékony szappan, sampon, hajlakk és tégelyes krémek. A régi márkák mellett megjelentek többek között a Camea, Star, WU-2, Barbon, Amodent termékek. 1981-től a cég Caola névre váltott és tovább bővítette választékát. Ekkor jelentek meg Mystic, Derby, Ocean, Gabi, Baba és Hófehérke termékcsaládjai.

A Családi kézbalzsam egy nő háztartásából sem hiányozhatott!

Material/Technique

Műanyag

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.