museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum [KT_2018.3.1]
Traubisoda üveg (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum / Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Nagy Géza) (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Traubisoda üveg

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Traubisoda üveg

1971-ben a Badacsonyi Állami Gazdaság (BÁG) úgy kezdte meg a Traubisoda nevű üdítőital gyártását a balatonvilágosi üzemében, hogy használati engedélyt kapott a Traubisoda név használatára. A szőlőízű üdítőital mustsűrítményből készült a badacsonyi borvidék több évszázados szőlőtermesztési tapasztalatára építve. A Traubisoda védjegy eredeti jogosultja az osztrák Lenz Moser nevű, borokkal foglalkozó cég volt Magyarországon. A gyártás a Lenz Moser céggel kötött bartermegállapodás alapján indult. A partnercég később csődbe ment, így 1986-ban a szintén osztrák Warimpex AG-vel kötöttek megállapodást. Az 1970-es és 1980-as évek során a termék nagy népszerűségnek örvendett, gyártásába időközben a csányi, a kunbajai és a debreceni állami gazdaság is bekapcsolódott.
A sajtóban „az első korszerű magyar üdítőként” emlegették és jelentős reklámja volt. A Magyarországon kívül Ausztriában és Jugoszláviában forgalmazták. A rendszerváltást követően, az 1990-es évek elejére – főként a konkurencia megerősödése miatt – a Traubisoda iránti kereslet jelentősen csökkent. Sokkal könnyebben hozzá lehetett jutni a külföldi eredetű Coca-Cola, Pepsi Cola, Fanta, Sprite, 7UP és egyéb más üdítőitalokhoz. A fogyasztók - elsősorban a fiatalok - ezekre szoktak át.
A Badacsonyi Állami Gazdaságot 1992–93 folyamán az Állami Vagyonügynökség privatizálta. Innentől fogva majd harminc éven át végeláthatatlan perek folytak a Traubisoda tulajdonjogáért. Mára a legendás márka és termék megszűnt.

Material/Technique

üveg

Measurements

1 cm x 1 cm

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.