museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum [J114]
Tisza tornacipő (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum / Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Nagy Géza) (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Previous<- Next->

Kék-fehér-piros gumitalpú Tisza tornacipő

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Kék-fehér-piros gumitalpú Tisza tornacipő

„Minden időben, Tisza cipőben.
Lehet tél, nyár, eső, vagy sár,
De én észre sem veszem,
A Tisza cipőben.
Minden időben, Tisza cipőben.
Lótok, futok, sohasem fáradok,
Mert észre sem veszem,
A Tisza cipőben.
Minden időben, Tisza cipőben.
Az egész világ, az egész világ,
Táncol, dalol,
A Tisza cipőben.”

Thomas Bata az 1930-as években kívánt cipőgyárat létesíteni valahol Magyarországon. A helyszínt illetően a választása Martfűre esett, ahol a tiszai vízi, közúti és vasúti csomópont található. A gyár területét 1939-ben vásárolta meg. A vállalat elődje Cikta Rt. néven kezdte a termelést 1942-ben. A második világháború éveiben sok változás történt a vezetésben, melyek a termelést nem befolyásolták. A háborút követően a gyárnak nagy veszteségei voltak, gumitalpú cipők helyett fatalpú cipőket gyártottak. 1949 augusztusában az államosított Cikta Rt.-t Tisza Cipőgyár Nemzeti Vállalatra nevezték át.

Az 1950-60-as években a gyár főleg a magyarországi kereslet kielégítésére termelt, export csak a szocialista országokba történt. Nagy mennyiségben gyártottak bakancsokat a Honvédelmi és a Belügyminisztériumnak, illetve a Munkásőrségnek. 1970 decemberében a Tisza Cipőgyár beadta új logójának engedélyezési kérelmét, melyet 1971 első hónapjaiban hagytak jóvá. Ezt követően kezdődött meg a sportcipők gyártása, amely meghozta a hozzá fűzött reményeket és különösen a fiatalság körében lett nagyon népszerű márka. Az általános és középiskolai "tesi órákon" mindenki ezt viselte. 1971 májusától a németországi Adidas is a Tisza Cipőgyárral állíttatta elő a futballcipőit. Az 1970-es években a Tisza Cipőgyár volt Magyarország legnagyobb cipőgyára. A gyártás része volt a gumitalpak előállítása is, melyeket több gyárnak is beszállítottak. Évente mintegy 10 200 000 pár lábbelit állítottak elő, melyből mintegy 3 000 000 pár torna- és sportcipő volt. A minőség tanúsítására 1974 júliusában „Kiváló áru” minősítést kapott. Az 1976-os Budapesti Nemzetközi Vásáron a Tisza Cipőgyár szabadidőcipői vásári nagydíjban részesültek.

Forrás: Wikipédia, Manda


Ezt érdemes megnézni!

https://www.youtube.com/watch?v=PrmqHRA6lrg

https://mandadb.hu/cikk/1067382/Minden_idoben_Tisza_cipoben

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.