museum-digital
CTRL + Y
en
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Plakáttár (KP) [KP_1985.299.1.5]
Benzit szappan felülmúlja önmagát (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Benzit szappan felülmúlja önmagát

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Repcze János 1928-ban alkotott reklámplakátja. Szignált: Repcze.
Bakács Litográfia logója bal felső sarokban olvasható. A Benzit márka logójával díszített szappanbuborékok, mint léghajó léggömbjei emelik a magasba a reklámozott szappanokat.

Repcze János (Bp., 1905. jún. 26. – Bp., 1985. márc. 2.): grafikus. Elsősorban alkalmazott grafikával foglalkozott. Tanulmányait Kernstok Károly szabadisk.-jában kezdte, majd a bp.-i Képzőműv. Főisk.-n Haranghy Jenő tanítványaként fejezte be. Plakáttervein érződik a kor, különösen Kassák, Moholy-Nagy hatása. 1927-ben elnyerte a Nemzetközi Plakátfesztivál nagydíját. 1930-1950 között az Athenaeum Nyomda grafikusa volt. A József és testvérei 1947-es bibliofil kiadása után Thomas Mann levélben köszönte meg a „nemes ízléssel végzett illusztrálást”. Az 1960-as években több folyóiratban, elsősorban a Látóhatárban jelentek meg illusztrációi.

Forrás: https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-eletrajzi-lexikon-7428D/r-775E4/repcze-janos-7775F/
A mosás "alapelve"

Valamennyi mosószer esetén az alapelv - valamilyen módon vízoldhatóvá kell tenni a nem vízoldhatóanyagokat. Ha a környezetből csak por kerülne a ruhára (ami főleg szilciumdioxid szemcsékből - "kvarchomokból" áll) akkor is kerülnek rá zsírok, szerves anyagok is az emberi testről. Ezek megkötik a port is a ruhán.

Valamennyi mosószer tartalmaz valamilyen felületaktív anyagot. Az egyik legegyszerűbb, "legősibb" ilyen anyag a szappan. Ez egy nagyobb szénatomszámú karbonsav nátrium sója.

A "hatásmechanizmusa" az, hogy a szénlánc zsírokban, a nátrium ion pedig vízben oldódik.
A vizes szappan oldatban lévő szappan molekulák szerves részei a zsírcseppecskékben feloldódnak, az ionos része a zsírcseppecske felületén marad és vízmolekulák kötődnek hozzá, így a zsír vízoldhatóvá válik.

Ezen az elven azután számtalan egyéb mosószer készült pl. a sokáig "egyeduralkodó" Ultrapor (zsíralkohol-szulfonát ).

Szappankészítés

A szappant régen házilag "főzték" (A háziszappan az igazi!).
A disznóölések során a megmaradt zsíros, "faggyús" maradékokat vízben "lúgkővel" (nátrium-hidroxid) főzték ekkor a zsírokból (glicerines zsírsav észterek) glicerin, és a karbonsav rész nátrium sója keletkezett.
Azután ebbe a "löttybe" beleraktak egy csomó konyhasót (nátrium-klorid) ("kisózták") - ezzel "eltolták az ion egyensúlyt" és a sokkal rosszabbul oldódó szappan kivált az oldatból.

Forrás: http://www.vilaglex.hu/Kemia/Html/Mososzer.htm

Material/Technique

Papír / színes nyomat

Measurements

62×94 cm

Literature

  • S. Nagy Anikó - Rédey Judit (2006): Az utca képeskönyve. Kereskedelmi plakátok és korabeli kritikájuk (1885-1945). Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest
Map
Created Created
1928
Bakács Albert Litográfiai- és Nyomdai Műintézet
Budapest
Created Created
1928
Repcze, János (grafikus)
Budapest
1927 1930
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Object from: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem (kis- és nagykereskedelem,...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.