museum-digital
CTRL + Y
en
Horváth Művészeti Alapítvány Kortárs képzőművészeti gyűjtemény [hma_szá_02_07]
Plastic surgery IV. (Horváth Művészeti Alapítvány CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Horváth Művészeti Alapítvány (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Plastic surgery IV.

Description

A Plastic Surgery (plasztikai sebészet) sorozat kiindulópontja a klasszikus gyümölcs-csendélet. A csendélet, mint önálló műfaj a XVII. századi Németalföldön bontakozott ki: a gyümölcs-, virág-és egyéb csendéletek mellett megjelentek az ún. Vanitas-csendéletek, melyek az élet múlandóságát, hiábavalóságát voltak hivatottak kifejezni bizonyos, a halált idéző tárgyak (koponya, óra, leégett gyertya, halott madár, stb.) segítségével. Szabó Ádám sorozata ennek a két típusnak a kortárs parafrázisa. „Különböző gyümölcsökön folytattam képtelen plasztikai sebészeti sorozatomat: az ütődött, rothadó, túlérett részeket kivágtam, és egy ép gyümölcsdarabbal pótoltam, hogy újra szépnek és egészségesnek látsszon. (…) Mivel a pótlások idővel mindenképpen láthatóvá válnak, éppen ezért játékosan valamiféle díszítéssel eltakarni a korrekciós funkciót. Így született meg ennek a sorozatnak az utolsó darabja (Plasztikai sebészet IV.), amikor a pótlásokat a gyümölcsökre különféle színes cérnákkal hímeztem rá, mintha a nagymama próbálná az unokák számára elfogadhatóvá varázsolni a már nem annyira csábító gyümölcsöket.” (Szabó Ádám) A precízen és esztétikusan végrehajtott „műtét” ugyanakkor hiábavaló: a beillesztett rész nem szervesül, a gyümölcs végső romlását, akárcsak az emberi test öregedését, semmi sem állíthatja meg. Bár mindezt tudták eleink is, bele ők sem nyugodhattak: az emberiség örök törekvése a halál legyőzése. A harc régen az alkímia és az ördöggel kötött különféle paktumok révén zajlott, a mai tudomány egyik eszköze a plasztikai sebészet az öregedés lassítása érdekében, a „tökéletes test” kultusza jegyében.

Material/Technique

C-print

Measurements

30x40 cm

Horváth Művészeti Alapítvány

Object from: Horváth Művészeti Alapítvány

A HORVÁTH MŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY TÖRTÉNETE ÉS TEVÉKENYSÉGE Horváth Béla a kortárs képzőművészet területén aktív szereplőkkel (Szűcs Attila...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.