museum-digital
CTRL + Y
en
Postamúzeum Távírótörténeti gyűjtemény (T15) [POM_T15_84.52.0.]
Gépadó, Siemens T send 2T.  CCITT 2 sz. (Postamúzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Postamúzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Gépadó, Siemens T send 2T. CCITT 2 sz.

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Távíró állomásnál (TELEX,TGX, GENTEX) lehetőség volt arra, hogy a szokásos kézi adás helyett esetenként, vagy rendszeresen a közleményeket gépadó segítségével adják le. A gépadóba befűzhető egy 17,4 mm széles papírszalag , amelyre a közleményt az u.n. szalaglyukasztó készülékkel rögzítették. Az egyes karakterekre jellemző (CCITT 2 sz. abc) kombinációkat a szalagra merőlegesen lyukasztja a gép. Az adó az előlyukasztott szalagot 5 db tűvel tapogatta le. Ha lyuk volt a szalagon, akkor 20 msec ideig záródott az áramkör (jeláram), ha nem volt lyuk abban a pozícióban, akkor 20 msec ideig nyitva maradt az áramkör (szünetáram). A berendezést az NDK-ban gyártották, olyan állomásokon használták ahol a gépadó és a vevőlyukasztó még nem volt a távgépíróba beépítve. (pl. RFT, Olivetti, LO33, LO133, stb.)

Material/Technique

Fém, bakelit

Measurements

HxSzxM: 490x240x230 mm

Postamúzeum

Object from: Postamúzeum

Az 1885-1890 között alapított postamúzeumi gyűjtemény első állandó kiállítóhelyét 1955-ben nyitotta meg a budai postapalota toronyszobáiban. A...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.