museum-digital
CTRL + Y
en
Postamúzeum Távírótörténeti gyűjtemény (T15) [POM_T15_82.3.0.]
Morse rendszerű, fedetlen domboríró távíró (Postamúzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Postamúzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 4 Previous<- Next->

Morse rendszerű, fedetlen domboríró távírógép

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

A kezdetben használatba vett gépek íróemelője tompa hegyű tűvel volt ellátva, amely a jeleket a papírszalagra karcolta. Ezek voltak az úgynevezett domborúírók, vagy domborírók. A fedetlen írók rúgóművét nem takarta lemezborítás. Valószínű, hogy 1851-ben a pesti távíróállomás is ilyen gépekkel volt felszerelve. Az alig látható jelek olvasása azonban a szemet nagyon rontotta, ezért 1885. évtől az írógépeket egy adapter segítségével kékíróként is tudták működtetni. (Popovits-Brauswetter kékíró adapter).
"1848-ban Kossuth Lajos felfigyelt a Pozsonyban még működő első távíróvonalra, felmerült a távíró készülék hadászati célokra történő felhasználásának lehetősége. Tájékoztatást kért Rudolf Beyer4őrnagytól, hogy a morva határ és Pest között esetleg felállítandó távíróvonal hogyan biztosítható az ellenség támadásaival szemben. Pozsony, 1848. november 4. Igen tisztelt őrnagy úr! E hó 3-án tett ajánlata távíró-összeköttetés felállítására a morva határ és Pest között igen nagy fontosságúnak tűnik előttem, mielőtt azonban mégis erről határoznék, kérem szíves értesítését arról, hogy a távíró-összeköttetés a mondott szakaszon nincs-e könnyen kitéve az ellenséges rombolásnak, és hogy ebben az esetben miként lehetne a vonalat biztosítani? Mély tisztelettel az ön híve Kossuth Lajos.5Később pedig már a költségek is érdeklik Kossuthot, ennek kiderítésével Dr. Frommhold Károlyt6bízza meg: Pozsony, 1848. november 4. Igen tisztelt őrnagy úr! Kossuth Lajos elnök úr utasítására van szerencsém a morva határ és Pest közötti távíró -összeköttetést tartalmazó levelét illetőleg azt a kérdést intézni önhöz: mennyit tesz ki hozzávetőleg ennek az elektromos távíró költségeinek az összege? Anélkül, hogy az elnök úr pontos és részletes kimutatást kívánna az esetleges költségekről, elegendő lesz annak a teljes összegnek a feltüntetése, amellyel remélni lehet az említett elektromos távíróvonal felállítását. Van szerencsém magam tisztelettel ajánlani. Dr. Frommhold Károly az elnöki törzs kíséretében.7Azonban sajnos, távíróvonal hadászati célra nem épült. Az 1849. augusztus 13-i világosi fegyverletétel után már a császár parancsolt: Zágrábba és Pestre távíró vonalat kell építeni. 1850. szeptember 5-én Zágrábban megnyílt a második magyar távíróállomás."
Idézet forrása: http://www.balassagyarmat.eu/Hangodi/Taviro_02.pdf.

Material/Technique

Réz, vas, fa /

Measurements

HxSzxM: 350x190x375 mm

Literature

  • Kiss József: (Bp. 1884): A villamos távirás kézikönyve.
  • Odor Imre (Bp. 1910): A távírda és a távbeszélő.
  • Schmid Mihály: (1897): Távírási kalauz. Kassa
Postamúzeum

Object from: Postamúzeum

Az 1885-1890 között alapított postamúzeumi gyűjtemény első állandó kiállítóhelyét 1955-ben nyitotta meg a budai postapalota toronyszobáiban. A...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.