museum-digital
CTRL + Y
en
Promontor - Budafoki Polgárok Gyűjteménye Fotóarchívum [PB_2014. 252]
Hofmeister Ferenc hentes üzlete (Promontor - Budafoki Polgárok Gyűjteménye CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Promontor - Budafoki Polgárok Gyűjteménye (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Hofmeister Ferenc hentes üzlete

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

A volt Országút, a későbbi Petőfi út és Tóth József utca sarkán Hofmeister Kálmán vendéglős fia, Hofmeister Ferenc hentes és mészáros mester 1950-ig az államosításig működtette üzletét, a lakosság és a munkába járó, átutazó vásárlók örömére.
Az üzletben a borpincék dolgozói a friss tepertőt, füstölt árút , felvágottat keresték. A téli és tavaszi szezonban a sváb zsemlés májas és véres hurka, a disznósajt füstölve felejthetetlen illatokat és ízeket hozott az üzletből. Feri bácsi jó kedvét és humorát a háziasszonyok "kajálták ". A nagy és erős, csontos kezeivel szívesen játszott a fiatal srácokkal szkandert, de már tudtuk előre, hogy ki győz. A boltja melletti trafik is boldogan élt és gyűjtötte a budafoki pletykákat. Az államosítással megszűnt minden, húsbolt lett. Ezután mondták az öregek, hogy üres boltban bolond a hentes.
Feri bácsi és a többi hentes a papírgyárba ment dolgozni, az erős emberekre szükség volt. Ha felfelé mentünk a Tóth József utcán, azért örültünk, mert éreztük a hús és kolbász füstölő illatát. A hentes az hentes maradt élete végéig.

Material/Technique

Foto

Measurements

10x13

Part of

Promontor - Budafoki Polgárok Gyűjteménye

Object from: Promontor - Budafoki Polgárok Gyűjteménye

Budafoki polgárok kezdeményezésére létrejött virtuális helytörténeti múzeum, melynek célja a 18. században Promontorium néven megalakult település...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.