museum-digital
CTRL + Y
en
Promontor - Budafoki Polgárok Gyűjteménye Fotóarchívum [PB_2013.172]
Francois peszgőgyár (Tikovits József CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Tikovits József (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

François pezsgőgyár

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

1886-ban a Törley cég alkalmazásából kivált François Lajos és testvére Cesar új pezsgőgyárat létesített, mely a Törley pincészet szomszédságában, annak riválisaként nagymértékben hozzájárult a budafoki pezsgőgyártás fejlődéséhez és elismertetéséhez. Louis François birtokában volt a már analitikai alapokon nyugvó champagne-i pezsgőgyártás ismereteinek és magával hozta a családi tradícióból eredő tudást is, melyet csak társával, öccsével Cesarral osztott meg, akivel egymást kiegészítve, teljes egyetértésben dolgoztak. Az új módszer nem maradt sokáig titok, és sorra alakultak a kis üzemek, de igazi konkurencia csak a Törley és François üzemek között alakult ki. A gyár éves forgalma 1914-ben már 800.000 palack volt. Az I. világháború kitörésekor a forgalom jelentősen visszaesett. A gazdasági válság további terheket jelentett az üzemnek, 1928-ig csak évi 30-40 ezer palackot töltöttek. Louis 1921-ben meghalt, ezt követően Cesar vezette a céget. 1928-tól újabb fellendülés következett a 40-es évek elején az éves forgalom már 200.000 palack volt. 1944. augusztusában hat bombatalálat érte az üzemet, minden romba dőlt, a készletek megsemmisültek.

Material/Technique

Papír kép /fekete-fehér nyomat

Promontor - Budafoki Polgárok Gyűjteménye

Object from: Promontor - Budafoki Polgárok Gyűjteménye

Budafoki polgárok kezdeményezésére létrejött virtuális helytörténeti múzeum, melynek célja a 18. században Promontorium néven megalakult település...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.