museum-digital
CTRL + Y
en
Promontor - Budafoki Polgárok Gyűjteménye Fotóarchívum [PB_2013.162]
A benzinkút 1937-ben (Landthaller Tasziló CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Landthaller Tasziló (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

A benzinkút 1937-ben

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

1936-ban az új balatoni műút építéséhez kisajátították a Landthaller család telkét. A minisztériumi állását éppen elvesztő családfő gondolva egyet 5000 pengőnyi kölcsönnel benzinkutat létesített. Az üzlet beindult, kuncsaftjai grófok, nemesek és a felsőbb osztályok gépkocsival rendelkező tagjai voltak. Hamarosan épületeket emeltek, szervizzel, autómosóval bővítették a szolgáltatást, valamint kétszobás lakást is építettek hozzá. Ekkor még benzin és alkohol keverékét árulták Motalko néven.
1945-ben az oroszok garázdálkodásait, a kút kirablását, teherautóik, vadászfegyvereik elkobzását látva Landthaller Tasziló öngyilkos lett, a kutat fia, ifj. Landthaller Tasziló vette át, aki már néhány éve besegített a kútnál.
Hogy a kút államosításának elejét vegye, az állomást papíron kiadta használatra a kínai nagykövetségnek, ennek egy Fiat 1500 volt az ára. A kút és a terület ettől kezdve kínai fennhatóság alá tartozott, tehát a magyar állam nem tarthatott rá igényt. A kínai oltalom 1949-ig tartott, mialatt az üzlet ismét fellendült.
Bár sikerült elkerülni, a kút leállamosítását, azt azonban már nem, hogy az ÁFORT 1949-ben ne vegye át a kút működtetését. Bár bérleti díjat fizettek, a kút üzemeltetése azonban kicsúszott a család kezéből. Landthaller Taszilót "közszolgáltatás veszélyeztetése" címén másfél év fogházra ítélték, majd 27 hónap munkaszolgálatra.
1954-ben szabadult, és egy szivattyúkat gyártó szövetkezet dolgozója volt 1991-ig, nyugdíjazásáig.
Ekkor tett kísérletet az ÁFOR a kút privatizálására. Landthaller Tasziló azonban bizonyítani tudta, hogy a kútnak a cég nem tulajdonosa, hanem csupán bérlője. Ezzel a kút visszakerült eredeti tulajdonosához, aki ma is működteti azt.

A képen látható tornyos építmény a kútkezelő állása rossz időjárás esetén. A kép közepén látható alacsonyabb gyerek Landthaller Tasziló (1928).

Part of

Promontor - Budafoki Polgárok Gyűjteménye

Object from: Promontor - Budafoki Polgárok Gyűjteménye

Budafoki polgárok kezdeményezésére létrejött virtuális helytörténeti múzeum, melynek célja a 18. században Promontorium néven megalakult település...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.