museum-digital
CTRL + Y
en
Promontor - Budafoki Polgárok Gyűjteménye Fotóarchívum [PB_2013.154]
Macska csárda a budafoki Dunaparton (Promontor - Budafoki Polgárok Gyűjteménye CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Promontor - Budafoki Polgárok Gyűjteménye (CC BY-NC-SA)
1 / 7 Previous<- Next->

Macska csárda a budafoki Dunaparton 1940-41-ben

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

A budafoki Dunaparton, a gőzhajók kikötője alatt, a korábbi Gschwidt gyár, (Élesztő és Szeszgyár - BUSZESZ) mögött működött 1960-as évek végéig a szépen kiépített Dunaparton egy híres vendéglő parti terasszal. Eredeti építője és tulajdonosa a Schindele család, majd Dörflinger Sándor (1864-?) tulajdonában volt, aki három évtizeden át vezette. 1928-ban Schindele-féle Macska csárdaként említi a "Budafoki Útmutató". Az 1931-ben kiadott címtár szerint özv. Seidl Istvánné a tulajdonos, aki Seidl Jánossal vezette az éttermet. 1933-tól már Schmidek József tulajdonát képezi az épület, melynek bérlője Bleicher Antal (1878-?) vendéglős. A Macska csárdát 1941-ben megvásárolta Czagler Ferenc vendéglős mester, aki nagy szakértelemmel híressé tette a kifogástalan konyhájával és a hangulatos környezettel. Budapestről konflissal, személyautóval jöttek a vendégek. A hajóval Budafokra érkező, és délután visszautazó kofák, hajósok törzsvendégek voltak.
A Gyár utcai gyárakból pénteki fizetésnapokon halászlét rendeltek. A papírgyári munkások színes történeteket meséltek nekem is a délutáni műszak utáni vidám kiruccanásokról, zenés estékről.
A hely specialitása a dunai halászlé gyufa tésztával.
A vendéglő és parti kerthelyiség épületét az 1960-évek közepén a Buszesz gyárutcai hőellátó szén és pakura fütésü erőmű építése okán és parti ipari víznyerő kutak építése miatt egy kiemelt állami beruházásban ledozerolták.
A gazdaságtalan gőzelőállítás miatt, részben a gyárak megszűnése okán, az erőmű átállt gázra és később az 1980-as években leállt. Az ipari monstrum elhagyatva várja a lebontást, vagy átalakítást 2013-ban.

Material/Technique

Foto, nyomdai képeslapon

Measurements

9x12cm

Part of

Promontor - Budafoki Polgárok Gyűjteménye

Object from: Promontor - Budafoki Polgárok Gyűjteménye

Budafoki polgárok kezdeményezésére létrejött virtuális helytörténeti múzeum, melynek célja a 18. században Promontorium néven megalakult település...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.