museum-digital
CTRL + Y
en
Promontor - Budafoki Polgárok Gyűjteménye [PB_2013.38]
Foltrauer Ferenc völegényi fényképe (Fonyódi Ferenc CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Fonyódi Ferenc (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Previous<- Next->

Foltrauer Ferenc v&#337;legényi fényképe

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Foltrauer Ferenc (1886-1916) 1908-ban házasságot kötött Finck Erzsébettel (1890-1969), aki Finck Tamás budafoki hídépítő ácsmester és a korán elhunyt Bleicher Mária varrónő lánya volt. Foltrauer Ferencné a férje halála után az Alberfalvai Repülőgépgyárban és egyéb helyeken varrónői munkát vállalt.
A házasságban négy gyerek született.
A család első gyereke, Ferenc 1908-ban, ő pár hónapos korában 1909-ben tüdőgyulladásban meghalt.
Anna (1910-1992) Budafokon született, a polgári iskola után, a Fehérvári úti Kábelgyárban dolgozott. 1935-ben férjhez ment Schmidt Károly (1908-?) hentes és mészáros mesterhez és Budafokon az Árpád utcában nyitottak városszerte híres hentes üzletet, nagy sikerrel. A híres sváb véres és májas hurka, kolbász, szalámi és egyéb minőségi termékekért a belvárosból is kivillamosoztak Budafokra.
Schmidt Károly a BMTE futball csapat harcos, kemény védőjátékosa volt. A hentes házaspárt, a futballistát és a szép, szelíd feleségét mindenki tisztelte Budafokon.
1950-ben államosították üzletüket, így munkát vállaltak a Közért vállalatnál. Lányuk Schmidt Anna 1939-ben született.
Foltrauer Ferenc fia, József (1912-1990) Budafokon született, a polgári iskola után a budafoki Klein Mór nyomdájában kéziszedőnek tanult.
A szegény, árva gyereket, napi étkezéssel, téli-nyári öltözettel, heti zsebpénzzel és túlórapótlékkal díjazta az igazságos mester. Ebben a nyomdában készült a Budafok és Vidéke újság és sok kereskedelmi nyomtatvány, itt lett nyomdászsegéd 1931-ben. 1941-ben nyomdász mestervizsgát tett.
József 1936-ban megnősült, felesége a budafoki, Haász Anna (1914-2009).
Ő 1930-ban a Belvárosban a Párisi utcai híres Seichter Richárdné szalonban tanult és letette a segéd "masamód" (női kalapos) vizsgát.
Két gyermeke született, Ottó József 1937-ben és Ferenc Győző 1942-ben.
Foltrauer Ferenc és Finck Erzsébet negyedik gyereke, Erzsébet 1914-ben született. Négy hónapos volt amikor apja bevonult az I. világháborúba. 1920-ban egy házi balesetben, játék közben beleesett a forró paradicsomba és belehalt. Foltrauer Ferenc az I. világháborúban orosz hadifogságba került. 1916-ban a Taskent, Nyizsnij-Kazsalinszk táborban, mint K.u.K 594. számú fogoly éhen halt.
Foltrauer Ferencné később másodszor házasodott 1923-ban és felvette a Steinhöffer Alajosné nevet. Férje osztrák állampolgár volt. Második házasságában egy fia született, Steinhöffer Ferenc (1923-1944), aki Budafokon hentessegéd lett. A II. világháborúban német katona volt és 1944 novemberében az Ecsed-Hatvan melletti harcokban fejlövéstől meghalt.

Map
Promontor - Budafoki Polgárok Gyűjteménye

Object from: Promontor - Budafoki Polgárok Gyűjteménye

Budafoki polgárok kezdeményezésére létrejött virtuális helytörténeti múzeum, melynek célja a 18. században Promontorium néven megalakult település...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.