museum-digital
CTRL + Y
en
Karacs Ferenc Múzeum, Püspökladány Fotótár [I.2328.925.]
Régi Rákóczi szálloda (Karacs Ferenc Múzeum, Püspökladány CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Karacs Ferenc Múzeum, Püspökladány (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Régi Rákóczi szálloda

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Régi Rákóczi szálloda.
A kétszintes épület, ami ma boltokat foglal magába a Hősök terén a 19. sz. közepén épült az akkori "főuccán" vagy "nagyuccán" A vallásalapítványi uradalom építtette vendégfogadónak. 1890-ben a község megvásárolta. A vendéglő épületének emeletén egyesületek és szállodai szobák, a földszinten fodrászüzlet, ivó, éttermek voltak. 1911 előtt a mai üvegezett bejáró szélesebb volt, rajta kocsik, szekerek mehettek be az utcáról az udvarra. 1910-ben átalakítást határoztak el. A katolikus templom felőli oldalon nagy éttermet kapott, a másik oldalon a Petőfi utcáig 3 üzlettel és egy raktárhelyiséggel egészítették ki. Az épület ekkor kapta a Rákóczi vendéglő és szálloda nevet. Ezen a néven üzemelt az 1940-es évek végéig. 1950 és 1965 között a járási tanácsnak, majd ez után 1971-ig a községi tanácsnak adott helyet.

Karacs Ferenc Múzeum, Püspökladány

Object from: Karacs Ferenc Múzeum, Püspökladány

Rettegi Istvánné Kovács Anna (1901– 1980) a Karacs Ferenc Múzeum Móra Ferenc Emlékéremmel kitüntetett alapítója. 1928-ban kezdett néprajzi tárgyakat ...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.