museum-digital
CTRL + Y
en
Karacs Ferenc Múzeum, Püspökladány Fotótár [I.597.393.]
Szűcs Sándor a háza előtt (Karacs Ferenc Múzeum, Püspökladány CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Karacs Ferenc Múzeum, Püspökladány (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Szűcs Sándor a háza előtt

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Szűcs Sándor a háza előtt Biharnagybajomban.
Szűcs Sándor (1903. október 23. – 1982. augusztus 2.)
Kisnemesi családba született Biharnagybajomban. Apja korán meghalt, a hat gyermeket anyjuk egyedül nevelte és taníttatta. Sándor a tanulmányait szülőfalujában és Debrecenben végezte, a polgári iskolát Püspökladányban, bejáróként és magántanulóként! Az egyetem földrajz-történelem szakon végzett. Az iskola elvégzése után gyakornoknak maradt az egyetemen, majd hazatért gazdálkodni, hogy segítsen nagy anyagi válságban levő családján. Ettől függetlenül a tudományos érdeklődése megmaradt. Első tanulmánya 1933-ban jelent meg.
Györffy István tanítványa lett, így bekerült a néprajz világába. A népi írók is felfigyeltek rá. A „Háromföld” kutatójaként nagyon fontosnak érezte gyűjtőmunkáját, hiszen már ő is észrevette, hogy a hagyományos népi élet egyre több része vész el. Foglalkozott a Sárréten hagyományos népi mesterségekkel, a hiedelmekkel, az építészettel, tanulmánya jelent meg a táltosokról, a boszorkányhitről, a pákászokról, és a sort lehetne folytatni. Sok cikke és tanulmánya jelent meg a 30-as évektől kezdve.
Népfőiskolát alapított Bihartordán. Tankönyvet írt, tanítóskodott. A keményvonalas kommunizmussal azonban nem csak tudományosan, hanem anyagilag is meggyűlt a baja, mert bár belépett a pártba, a család kuláklistára került, hiszen a földjük meghaladta a 25 holdat. Egyre jobban mellőzték, terveit nem támogatták.
1952 elejétől a második világháborúban szinte teljesen megsemmisült karcagi Nagykun Múzeum igazgatója lett. Így sem hagyta el a szülői házat: tíz éven keresztül bejárt Karcagra. Nagy tárgyi anyagot gyűjtött össze munkássága alatt, és szívós, kitartó munkával lerakta egy új múzeum alapjait.
Szűcs Sándor hagyatékát a Karacs Ferenc Múzeum tagintézmény őrzi.

Karacs Ferenc Múzeum, Püspökladány

Object from: Karacs Ferenc Múzeum, Püspökladány

Rettegi Istvánné Kovács Anna (1901– 1980) a Karacs Ferenc Múzeum Móra Ferenc Emlékéremmel kitüntetett alapítója. 1928-ban kezdett néprajzi tárgyakat ...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.