museum-digital
CTRL + Y
en
Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum Történeti tárgyi gyűjtemény [KHM_T_2019.2.96.]
Keleti típusú kancsó (díszkancsó) (Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum / Sipos Zoltán, Vass Gabriella (CC BY-NC-SA)
2 / 2 Previous<- Next->

Keleti típusú kancsó (díszkancsó)

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Színtelen mázas, fekete földfestékes, hirtelen hasasodó, kerek talpon álló agyagkancsó. A talp külső peremén kék háromszögek felett kiálló kék gyűrű, felette rózsaszín és piros, nehezen látható egyszerű virág és zöld-sárga levélminta. A testen körben szintén virág és levélminta. Rózsaszín-kék stilizált tulipán, és egyszerű rózsaszín virágok között zöld és sárga levélminták. A test és a nyak találkozásánál kiálló kék gyűrű. A nyak alsó részén a testhez hasonló alakú és színezetű virág és levélminta,felette rózsaszín és kék rombusz, kör és háromszög minta. A nyak összeszűkűl majd egy enyhén szélesedő gyűrűbe megy át, amely felett a kancsó szája és kiöntője található. A gyűrűn fehér pöttyök, a kiöntőn a testtel azonos minták. A kancsó rátétes füle a kiöntőnél csigából indul, majd két részre válik szét. Mindkét elágazás csigában végződik, az egyik a nyakhoz, a másik pedig a testhez kapcsolódik. Alján "BOZSIK KUNSZENTMÁRTON" pecsét részlegesen látszódik.

Material/Technique

Vörösre égő agyag / fazekastermék

Measurements

M: 43,7 cm; Sz: 20 cm t.átm: 13,5 cm

Literature

  • Pusztai Gabriella (2015): Az agyag művésze. Bozsik Kálmán kunszentmártoni fazekasmester. Kunszentmárton
Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum

Object from: Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum

A Nagykunság egykori börtöne – a mai múzeum – a város legrégibb épületei közé tartozik. Kertjével, ódon falaival egyedülálló színfolt ma is a Körös...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.