museum-digital
CTRL + Y
en
Számon-tartva kiállítás Tárgyi Gyűjtemény [leltári szám nélkül]
Godó Mihály rózsafüzére (Számontartva kiállítás CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Számontartva kiállítás (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Hrotkó Géza rózsafüzére

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

A hittudományi akadémiáról kizárt hallgatók illegális képzése miatt Rédly Elemér és társai perében három év börtönbüntetésre ítélték 1961-ben. A börtönben használt rózsafüzérének történetét így írta le: „Valamelyik zárkatársamnak volt az ötlete, hogy készítenek nekem csontból elegáns olvasót. Tudtom nélkül készült, meglepetésnek szánták. Volt köztünk egy életfogytos ’56-os fiú. Sapinak hívtuk, Mihály István volt a neve. A börtönben jött rá, hogy remekül tud apró dísztárgyakat faragni. Szereztek a konyhásoktól lócsontot, a műhelyben vasfűrésszel összedarabolták. A keresztet Sapi alkotta meg. Volt egy fadarabba erősített varrógéptűből készített miniatűr vésője, azzal dolgozott. A többiek smirglipapíron csiszolták ki a csontkockákból a gömbölyű olvasószemeket. A kifúrás ismét csak a Sapi vésőjével történt. Nagy örömmel adták át, mikor készen volt.

Material/Technique

Lócsont / kézi megmunkálás

Object from: Számon-tartva kiállítás

Vándorkiállítás a kommunista egyházüldözés papi és egyházi áldozatairól.

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.