museum-digital
CTRL + Y
en
Rippl-Rónai Múzeum RRM_NT_Néprajzi tárgyi gyűjtemény [RRM_NT_83.64.3]
feliratos falvédő/varrógépterítő (Rippl-Rónai Múzeum CC BY-NC-ND)
Provenance/Rights: Rippl-Rónai Múzeum / Simon István (CC BY-NC-ND)
1 / 1 Previous<- Next->

Feliratos falvédő/varrógépterítő

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

1947-1948 körül készült ez a falvédő, 1947-1948 körül készült ez a falvédő, melyet a családban varrógépterítőnek használtak. A 20. század első évtizedei - közepe tájékán készült falvédők és polcszegélyek a családi élet és a háziasszony értékrendjét közvetítették. A szépen berendezett kamra és konyha a gazdasszony büszkesége volt. A II. világháborút követő időszakban a társadalom átalakulásával, a történelmi és gazdasági változások hatására az otthonok berendezése is megváltozott. A lakástextilek terén is egyre jobban elterjedtek a gyári anyagok és az újabb stílusú kézimunkák. A feliratos falvédők egy megváltozott értékrendről tanúskodnak, egy olyan történelmi korban élő társadalmi rétegről, amely a nehéz megélhetési körülmények mellett már szabadulni kívánt a régi kötöttségektől és egy polgárosultabb életmód után vágyott.

Material/Technique

Gyári, mintával előnyomott sifon kézzel kihímezve

Measurements

H: 112 cm Sz: 68 cm

Map
Rippl-Rónai Múzeum

Object from: Rippl-Rónai Múzeum

A múzeum rekordjaira vonatkozó licenc megismerése: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.hu HIVATKOZÁSI FELTÉTELEK: A múzeum...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.