museum-digital
CTRL + Y
en
Isaszegi Múzeumi Kiállítóhely (Falumúzeum) Régészeti gyűjtemény [IFM_R_70.500.1.]
Nádvágó "Rövid kasza" (Isaszegi Múzeumi Kiállítóhely (Falumúzeum) CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Isaszegi Múzeumi Kiállítóhely (Falumúzeum) (CC BY-NC-SA)
2 / 3 Previous<- Next->

Nádvágó "Rövid kasza"

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

A keskeny, makkban végződő nyéllemezhez viszonylag hosszú penge csatlakozik. Éle egyenes, háta a tövében és a végénél ívelt. A penge fokozatosan szélesedik, majd hirtelen hegyesedik. A penge felső fele a fok közelében beütögetett vonalkákkal (zeg-zug) és V-alaku jelekkel díszített. Formája pontosan megfelel a honfoglaló magyarság által a 10. századtól kezdődően meghonosított rövid kasza típusának. Az eddig ismert anyagot értékelve megállapíthatjuk, hogy valamennyi darab a 10-14. század közötti időre keltezhető és ebből arra következtethetünk, hogy ezt a tipust a 14.századtól megjelenő hosszú kasza szoritotta ki a használatból az ország központi területein.
A pengén lévő díszítés nem fordul elő az Árpád-kori eszközökön. Csak a későközépkortól kezdődően számolhatunk díszített eszközökkel, pl. sarlókkal, szőlőmetszőkésekkel. Ezért eszközünket a törökkorra keltezhetjük. Ez pedig azt jelenti, hogy szórványosan tovább élhetett az Árpád-kori forma a hosszú kasza elterjedése után is.
Hogy a funkciója megváltozott-e közben, azt nem lehet megállapítani, de elképzelhető.
Hossza és a penge szélessége is meghaladja az eddig ismert hasonló darabokat, ami megerősiti, hogy a középkor századaiban a rövid kaszák mérete növekvő tendenciát mutatott. Nagyon fontos darab.

Material/Technique

Vas / beütögetett vonalkákkal díszített

Measurements

H: 40,3 cm, Sz: 6,5 cm

Literature

  • Müller Róbert (1982.): A mezőgazdasági vaseszközök fejlődése Magyarországon a késővaskortól a törökkor végéig. Zalaegerszeg
Map
Isaszegi Múzeumi Kiállítóhely (Falumúzeum)

Object from: Isaszegi Múzeumi Kiállítóhely (Falumúzeum)

Az isaszegi Helytörténeti Gyűjtemény 1967-ben nyílt meg először, de a múzeumalapítás gondolata, a falu régészeti, történeti és néprajzi emlékei...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.