museum-digital
CTRL + Y
en
Ferenczy Múzeumi Centrum Képzőművészeti Gyűjtemény [SZFM_K_78.360.]
Modellek (Ferenczy Múzeumi Centrum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Ferenczy Múzeumi Centrum (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Modellek

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Perlrott Csaba Vilmos élete és munkássága jelentős részben Nagybányához, a modern magyar festészet egyik legfontosabb forrásához és kiindulópontjához kötődött. Először 1903-ban látogatott oda és dolgozott egy teljes nyáron át a helyi szabadiskolában. Első mestere, Koszta József tanácsára ment Nagybányára, ahol előbb Iványi Grünwald Béla, majd Ferenczy Károly tanítványa lett. A művészt a csendéleten és a városképen kí­vül az emberi alak vagy alakok egymás mellé rendelése is foglalkoz­tatta. A négyalakos kompozíción a térdelő női szoborral az intérieur és a csendélet műfaját is ötvöző műtermi jelenet alakjai láthatóak. A művén látható a több alkotásán is szereplő, kedvelt cigány modellje is. A művészt­ szerető közönségnek olyannyira megtetszett a ma már erőltetett szer­telenségét mutató Modellek című olajkép, hogy 1917-ben elnyerte ve­le az Erzsébetvárosi Kaszinó 500 ko­ronás díját.

Inscription

J.j.l.: Perlrott Csaba / 916

Material/Technique

Fa / olaj

Measurements

Képméret: 133 x 117 cm

Ferenczy Múzeumi Centrum

Object from: Ferenczy Múzeumi Centrum

A városi helytörténeti gyűjteményként alapított, Ferenczy Károly festőművész nevét viselő szentendrei városi múzeum 1951-ben jött létre. 1973-ban a...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.