museum-digital
CTRL + Y
en
Ferenczy Múzeumi Centrum Képzőművészeti Gyűjtemény [SZFM_K_2003.2.]
Szentendrei utca /török köz/ (Ferenczy Múzeumi Centrum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Ferenczy Múzeumi Centrum (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Previous<- Next->

Szentendrei utca /török köz/

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Bánáti Sverák József (1897, Temesvár – 1951, Szentendre) a Képzőművészeti főiskolán 1917–18 és 1921–1926 között Réti István növendéke és Glatz Oszkár tanársegéde volt. 1925 és 1926 között a KÉVE ösztöndíjával a miskolci művésztelepen alkotott, illetve müncheni tanulmányúton vett részt. 1926-tól nyaranta kijárt Szentendrére festeni, hogy később végleg a városban telepedjen le. 1926-ban a Szentendrei Művésztelep, majd 1928-ban a Szentendrei Festők Társaságának egyik alapító tagja volt. 1934-ben nyert római ösztöndíjat az Accademia delle Arti-ra, ahol 1936 és 1937 között freskófestészetet tanult. A római iskola hatására klasszicizáló stílusú és tematikájú alkotásai mellett a finomabb szín- és formavilágra hangolt, a plein air és a nagybányai festészet tanulságait mutató festményeket alkotott. Visszafogottabb, atmoszférikus hatású városképén Szentendre egyik ikonikus motívuma jelenik meg. A pontosan szerkesztett utcarészleten változatos színű és formájú házfalak és háztetők, árnyék és fényfoltok, reflexszínek biztosítják a dekorativitást. A tekintetet az éteri háttér felé s a Blagoveštenska templom tornyához vezeti a Szent Péter-Pál templomot és a város Fő terét összekötő kis sikátor, a Török köz.

Inscription

J.b.l.: Bánáti Sverák 935

Material/Technique

Fa / olaj

Measurements

Képméret: 40 x 49,5 cm

Ferenczy Múzeumi Centrum

Object from: Ferenczy Múzeumi Centrum

A városi helytörténeti gyűjteményként alapított, Ferenczy Károly festőművész nevét viselő szentendrei városi múzeum 1951-ben jött létre. 1973-ban a...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.