museum-digital
CTRL + Y
en
Pannonhalmi Főapátsági Múzeum Iparművészeti textil gyűjtemény Iparművészeti gyűjtemény [PFM.IMT.25.1]
Koronázó palást (Pannonhalma Főapátsági Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Pannonhalma Főapátsági Múzeum / Mudrák Attila (CC BY-NC-SA)
1 / 7 Previous<- Next->

Koronázási palást másolata

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Bizánci bissus szövet XVIII. sz. vörös béléssel a koronázó palást hasonmása. Szövete ma kékes viola színű, egykor bíbor bizánci selyem, négylevelű apró zöld rozettákkal, sávok között. A szöveten keresztül húzott arany fémszállal átsodrott selyemmel és sodrott tiszta selyemmel készült a hímzés. Közepén villa alakú kereszt, a szövet peremével párhuzamosan pedig egy szélesebb és egy keskenyebb körívű sávra tagozódik. A kereszt hosszanti szárát meander alakú keretben felül Krisztus álló alakja, alul trónoló alakja szakítja meg. A kereszt száraiból alkotott két felső háromszögben angyaloktól tartott kisebb mandorlában balra Mária, jobbra szivárványos ülő áldó Krisztus alakja. A kereszt szárain angyalok mellképei sorakoznak medalionokban. Majd 8-8 próféta következik. Az első körpár felső szalagján olvasható a latin felajánlás. Anno incarnacionis XPI MXXXI INDICCIONE XIIII A STEPHANO REGE ET GISLA REGINA CASULA HEG OPERAA - ET DAA - ECCLESIAE SANCTAE MARIAE SITE IN CIVITATE ALBA. / Ezen miseruha Krisztus megtestesülésének 1031 évében a XIIII. indictióban István király és Gizella királyné által a Fehérvár városában lévő Szent Mária templom számára készült és adományoztatott. Az alakokat feliratok kísérik és a nagyobb körövben a mennyei jeruzsálemet jelképező építészeti keretben az apostolokat láthatjuk, az építmények tetején a harcoló egyházat jelképező apró küzdő alakokkal. Az alsó sávban indák és madarak által megszakított medaillonokban szentek félalakjait láthatjuk, köztük középen a két adományozót: István királyt és Gizella királynét. István jobbjában lándzsát, baljában országalmát tart. Öltözete: derekán övvel átkötött tunica és jobb vállán boglárral megerősített köpeny. Gizella királyné díszes paszományokkal szegett ruhát és férjéhez hasonló koronát visel, jobbjában templomot tart. A királyi pár között, a kereszt alsó szárán elhelyezett kisebb korongban Imre herceg arcképe, aki a miseruha adományozásának évében halt meg. A miseruha pragmatikus, a Megváltó diadalát, a mennyei Jeruzsálemet és István király házának égi oltalmát fejezi ki. A művész nagyszabású tervező, a nyugati ikonográfia és a bizánci eredetű ornamentika teljes ismeretével komponálta meg a miseruhát. A római és a bizánci hatást szerencsés kézzel olvasztotta össze a művész. A nagy művészt, akihez hasonló nem sok volt az akkori európai textilművészetben, nem ismerjük. A gallér stílusa szerint a miseruhát a XI. sz. végén átalakították.
Jelenlegi tárolóbútorának mérete: Mag: 120; Szél: 308; Mélys: 140 cm.

Material/Technique

Selyemmuszlin alapon barnára fakult fekete (tinta), sárga, zöld és (egykor feltehetően) kék színekkel (földfestékek?), 18. századi vörös taftra rádolgozva, javítva, 1 cm széles ripszszalaggal körülszegve.

Measurements

M: 136 cm, Átm: 297 cm

Literature

  • Takács Imre (1996): Mons Sacer 996-1996. Pannonhalmi Főapátság
  • Tóth Endre és Szelényi Károly (1996): A magyar szent korona. Bp. Kossuth Kiadó
Pannonhalmi Főapátsági Múzeum

Object from: Pannonhalmi Főapátsági Múzeum

Egy kolostor önmagában nem kívánja meg a művészeti alkotások jelenlétét és gyűjtését. Mégis, egyrészt az istentisztelet igényel bizonyos szintű...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.