museum-digital
CTRL + Y
en
Rippl-Rónai Múzeum RRM_TT_T_Tárgyi gyűjtemény [RRM_TT_T_91.29.1.]
Folyami rák astacus astacus (Rippl-Rónai Múzeum CC BY-NC-ND)
Provenance/Rights: Rippl-Rónai Múzeum / KDS labor (CC BY-NC-ND)
1 / 3 Previous<- Next->

Folyami rák astacus astacus

Contact Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

A leggyakoribb őshonos rákfajtánk. Tiszta álló- vagy folyóvizekben kövek alatt, vagy part közeli üregekben él. Táplálékát döglött vízi állatok, rovarok, csigák, ebihalak adják. A nőstény potrohlábain hordozza a megtermékenyített petéket, lábainak mozgásával biztosítva nekik a megfelelő oxigénellátást. Négy éves korára válik ivaréretté, a nőstények évente kétszer, a hímek egyszer vedlenek.

Ongoing exhibitions

„Karó közt a potyka”- mondják, ami azt jelenti, hogy amikor már a varsa karói közé került a ponty, akkor biztos a veszte. A halász csak akkor lehetett sikeres, ha ismerte a hal élettani és életmódbeli sajátosságait. 1887-ben hazánk egyik utolsó polihisztora, Herman Ottó A magyar halászat könyvében a hal biológiai sajátosságaira alapozva rendszerezte a halászati eszközöket. A „kisszerszámos” halászok általában egyedül, gyakran kiegészítő tevékenységként halásztak. Felszerelésük könnyen szállítható és olcsón előállítható volt, ám annál több furfanggal és terepismerettel rendelkeztek. Kiállításunkban a látogatók egységben ismerhetik meg az egyes hal- és növényfajtákat és a népi halászati eszközöket.

Rippl-Rónai Múzeum

Object from: Rippl-Rónai Múzeum

A múzeum rekordjaira vonatkozó licenc megismerése: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.hu HIVATKOZÁSI FELTÉTELEK: A múzeum...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.