museum-digital
CTRL + Y
en
Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum Első világháborús jelvénygyűjtemény [NVM_T_2014.3.592.]
Jelvény (Nagyatádi Kulturális és Sport Központ CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Nagyatádi Kulturális és Sport Központ / Makrai Péter (CC BY-NC-SA)
2 / 2 Previous<- Next->

Jelvény

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Nagyatádi vöröskeresztes jelvény 1914-1916


"A Somssich család jelvénygyűjteményében található egy különleges darab: helyi kötődése van. A Baross Gábor utcában üresen álló laktanyában ideiglenesen hadikórházat alakítottak ki, annak emlékére készítették e jelvényt, melynek közepén a község címerének főrészlete látható: kék háttér előtt a templom, s mellette egy fa. A vöröskereszt és az évszámok jelzik a jelvény készítésének apropóját. A szokásos leírás helyett egy visszaemlékezés részletei meséljenek az egykori hadikórházról:
„Kilencéves voltam, már két éve dúlt a háború, sok volt a sebesült katona. Nagyatádon is szükségkórházat hozott létre a Vöröskereszt az üres kaszárnya földszinti helyiségeiben. Itthon a nők utcáról utcára járva kérték a segítséget: ágyneműt, takarókat, törülközőket, szappant, élelmiszert gyűjtöttek. Mi, gyerekek örömmel cipeltük be a kórházba az összegyűjtött holmit. A nagylányok ápolónőnek jelentkeztek. […] Fehér köpenyben, vöröskeresztes karszalaggal bátran látták el a sebesülteket. Az orvos, dr. Bienenfeld Mór nagyatádi születésű orvos volt. Ő is vöröskeresztes karszalaggal járt és gyógyított. […] Mi, gyerekek úgy segítettünk, hogy kis színdarabot írtunk, azt előadtuk, 10-20 filléres belépőjegyet szedtünk. Az 5 korona 20 filléres bevételből Landler bácsi boltjában pipadohányt és cigarettapapírt vettünk és nagy lelkesedéssel vittük be a kórházba, ahol könnyes szemekkel fogadták el ajándékunkat."

Material/Technique

Zománcozott fém / gyári

Measurements

3,9 x 2 cm

Part of

Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum

Object from: Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum

A Városi Múzeum 1996 áprilisában, a település várossá nyilvánításának 25. évfordulóján nyílt meg. A múzeumnak helyet adó épület egykor családi ház...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.