museum-digital
CTRL + Y
en
Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum Történeti tárgy [NVM_T_2020.6.1]
Sötétkamra (Nagyatádi Kulturális és Sport Központ CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Nagyatádi Kulturális és Sport Központ / Makrai Péter (CC BY-NC-SA)
3 / 5 Previous<- Next->

Sötétkamra

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Knapp Lajos, nagyatádi úri szabómester szenvedélye volt a fényképezés. A legtöbb képet családtagjairól és családi eseményekről készítette. Bár amatőr fényképész volt, képeinek beállításai, látásmódja, technikai kivitelezése túlnőtt ezen a szinten. Mutatja ezt az is, hogy a harmincas években egy, az éjszakai Budapestről készített fotója első díjat nyert egy fotóművészeti pályázaton. A negatívokat maga hívta elő és nagyította saját kis fotólaborjában, kiváló minőségben. 1944. december elejétől 1945. március végéig megmerevedett a front a Balaton délnyugati csücske és a Dráva közötti vonalon. A négy hónapig dúló állóháború Nagyatádot is érintette: a község lakói a pincékbe kényszerültek, sokan elmenekültek, így a Knapp család is. A háború után visszatérve, Knapp Lajos igyekezett pótolni elpusztult fotólaborját (a fényképezőgépét a nyakába akasztva el tudta vinni magával, így az megmenekült). A romok között talált anyagokból alkotott. Az előhíváshoz használt sötétkamrát egy üres német lőszeres ládából, épen maradt villanykapcsolókból és egyéb anyagokból ügyeskedte össze. Aki ért hozzá, a mai napig tudná használni e házilag barkácsolt, ügyes szerkezetet.

Material/Technique

Fa, vas, műanyag, üveg, kenderzsinór/gyári, házilag átalakított

Measurements

34,2 x 29,7 x 18 cm

Part of

Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum

Object from: Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum

A Városi Múzeum 1996 áprilisában, a település várossá nyilvánításának 25. évfordulóján nyílt meg. A múzeumnak helyet adó épület egykor családi ház...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.