museum-digital
CTRL + Y
en
Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum Helytörténeti dokumentumtár [NVM_T_2010.1.1]
Földkönyv (Nagyatádi Kulturális és Sport Központ CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Nagyatádi Kulturális és Sport Központ / Makrai Péter (CC BY-NC-SA)
1 / 25 Previous<- Next->

Földkönyv

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

"Az 1840. évi 21. törvénycikk tette kötelezővé Magyarországon a földkönyv – később telekkönyv –vezetését. Ezekbe a könyvekbe bevezették a telek adatait, a telket terhelő úrbéri szolgáltatások mértékét, az első tulajdonos nevét, majd az ezután következő változásokat a tulajdonváltozás jogcímével (öröklés, vásárlás) együtt. A kapitalista, piaci viszonyok terjedésével egyre nagyobb jelentősége lett ezeknek a nyilvántartásoknak, mert nem csupán a fennálló tulajdonviszonyokat tanúsították, hanem a betáblázásra – mai szóval a jelzálog bejegyzésére – is lehetőséget adtak. A bodvicaiak földkönyvét már jóval a törvény megjelenése előtt, 1833. szeptember 16-án hitelesítette a Somogy vármegyei hitelesítő bizottság. A könyv 41, csaknem kétszáz évvel ezelőtt élt bodvicai gazda járandóságát rögzíti: házhelyét, rétjét és kenderföldjét, továbbá a szántóföldek helyét és nagyságát az akkori gazdálkodási rend szerinti első, második és harmadik nyomásban.
A földkönyv – a sok használat, forgatás nyomait mutató elszíneződések, a lapok megsárgulása ellenére – teljesen ép: az írás hibátlanul, gyönyörűen olvasható, egyedül a későbbi, a tulajdonosváltozásokat rögzítő oldalbejegyzések halványodtak el, és ezért nehezen kisilabizálhatók. A helyek megjelölése réges-régi, már elfeledett dűlőneveket (Dugenyivi dűlő, Lug, Cserkesz), helyszíneket (Itató, Falun alul, Brodistyán, Széles tó) sorol, amelyek a régi bodvicai emberek életvilágának, munkájának keretét adó korabeli „térképet” rajzolják meg.
A dokumentum értékét mutatja, hogy ennyi éven át épségben megőrizték azt a bodvicaiak, míg aztán úgy nem gondolták, hogy kerüljön immár a régi község történetét is megőrző múzeum gyűjteményébe."

Material/Technique

Papír, viaszolt textil/gyári, kézzel készített

Measurements

22x34,7 (hossz) cm (összehajtva), 22,4x34,7 cm (kinyitva); vastagsága: 1,5 cm (kinyitva), 2,5 cm (összecsukva); 24 lap

Part of

Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum

Object from: Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum

A Városi Múzeum 1996 áprilisában, a település várossá nyilvánításának 25. évfordulóján nyílt meg. A múzeumnak helyet adó épület egykor családi ház...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.