museum-digital
CTRL + Y
en
Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum Helytörténeti dokumentumtár [NVM_T_2007.2.1]
Napló (Nagyatádi Kulturális és Sport Központ CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Nagyatádi Kulturális és Sport Központ / Makrai Péter (CC BY-NC-SA)
1 / 5 Previous<- Next->

Napló

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Nagyatád 1944. december elejétől 1945. március végéig az egymás ellen harcoló német és a szovjet-bolgár csapatok tűzvonalába került. A községben rekedt lakosság a pincékbe és egyéb óvóhelyekre menekült, sokan elmenekültek, hátrahagyva házukat, ingóságaikat. Veress Dezső háza a város központjában, a Széhenyi téren állt, közvetlen szomszédságban a tűzoltók raktárával és a katolikus templommal. Ő itt maradt, hogy védje ingóságaikat, de családját – feleségét, két kicsi gyermeküket és két rokon lányt – a közeli Kiserdőre vitte, remélvén, hogy ott könnyebben átvészelik azt a pár napot, amíg az orosz csapatok átvonulnak Nagyatádon. Arra nem gondolhatott, hogy a front hónapokra megáll itt, és hogy épp a Rinya patak lesz a szembenálló felek közötti határvonal, ami elvágja egymástól Atádot és Kiserdőt, Veress Dezsőt a családjától. Ebben a rettenetes, bizonytalansággal, kétségbeeséssel teli időszakban kezdett naplót írni, hogy megörökítse, ami vele a családtól való kényszerű elszakadás során történt. A bejegyzéseket az április eleji szerencsés újratalálkozásig vezette, és pár hónappal később, Erzsébet napra ezzel a szép ajánlással adta át feleségének: „Drága Angyalom! Négy hónapi Rátok gondolásom adom névnapi megemlékezésül. Legyen bizonyság rá, hogy nagyon szeret Dezsőd. 1945. nov. 19.”

Material/Technique

Papír/írógéppel készült, kézműves kötésben

Measurements

23,6 x 29,8 cm, 66 lap

Part of

Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum

Object from: Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum

A Városi Múzeum 1996 áprilisában, a település várossá nyilvánításának 25. évfordulóján nyílt meg. A múzeumnak helyet adó épület egykor családi ház...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.