museum-digital
CTRL + Y
en
Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum Helytörténeti dokumentumtár [NVM_T_96.107]
Vasúti igazolvány (Nagyatádi Kulturális és Sport Központ CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Nagyatádi Kulturális és Sport Központ / Makrai Péter (CC BY-NC-SA)
1 / 5 Previous<- Next->

Vasúti igazolvány

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

Nagyatád 1890. szeptember 27-én kapcsolódott be a vasúti forgalomba, ugyanis akkor avatták fel a Somogyszob – Barcs vasútvonalat, amelynek egyik állomása Nagyatád volt. Ettől kezdve a vasút fontos szerepet töltött be a település és környéke gazdasági és társadalmi életében. Nagyatád járási központ volt, ezért a környékbeli falvakból sokszor jöttek be az emberek hivatalos ügyeket intézni (járási hivatalban, bíróságon stb.), a rendszeres heti piacokra, és a negyedévente megrendezett vásárokra is sokan jártak. Vonaton utaztak a felfrissülni vagy épp gyógyulni vágyók a gyógyfürdőbe, és sok gyerek is, fiúk, lányok egyaránt, akik az atádi polgári iskolákba, később a helyi középiskolákba jártak. A második világháború után egyre inkább erősött Nagyatád ipara. A negyvenes évek második felében és az ötvenes években különösen az építőipar, a konzervgyár és a fonalgyár foglalkoztatott sok helybeli és vidéki munkavállalót. A rendszeresen bejáró dolgozók a MÁV által kiállított, és munkahelyük által leigazolt igazolványt kaptak, amely kedvezményes heti-, félhavi és havijegy váltására jogosította őket. Ilyen volt Pálfi Sándor lábodi férfi igazolványa is, aki a 73/1. sz. Építőipari Vállalat Nagyatádi Kirendeltségén dolgozott segédmunkásként. 9 km-es utazásra jogosító fényképes igazolványát 1953 januárjára váltotta ki, és több bejegyzés nincs is benne. (Talán máshová ment dolgozni?) A Somogyszob – Barcs vasútvonalat 1976. december 31-én (több más vonallal együtt) megszüntették, és az árut ettől kezdve teherautók, az utasokat pedig autóbuszok szállították.

Material/Technique

Papír / nyomtatvány

Measurements

10 x 14 cm

Part of

Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum

Object from: Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum

A Városi Múzeum 1996 áprilisában, a település várossá nyilvánításának 25. évfordulóján nyílt meg. A múzeumnak helyet adó épület egykor családi ház...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.