museum-digital
CTRL + Y
en
Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum Helytörténeti fotótár [NVM_T_2004.2215]
Tablókép keretben (Nagyatádi Kulturális és Sport Központ CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Nagyatádi Kulturális és Sport Központ / Makrai Péter (CC BY-NC-SA)
1 / 1 Previous<- Next->

Tablókép keretben

Cite this page Data sheet (PDF) Canonical version (record) Calculate distance to your current location Mark for comparison Graph view

Description

"Csoportkép: Polgári Leányiskola, I-IV. Osztály

A 19. sz. végén Nagyatádon is megfogalmazódott az igény a polgári iskolai képzés elindítására. Az iskolatípus (melynek szükségességéről már az 1868-as népiskolai törvény rendelkezett) célja az elemi népiskolában elsajátított tudáson túli praktikus műveltség átadása volt. Nagyatádon helyi iskolapártolók egyesületet hoztak létre 1902-ben, Nagyatádi Polgári Iskolai Egylet néven. A Tallián Andor főszolgabíró által vezetett egyesületnek köszönhetően a Polgári Fiúiskola már a következő évben, a vele kapcsolatos Polgári Leányiskola pedig az azt követő, 1904-es tanévben megkezdhette a növendékek oktatását. 1906-tól az intézmény fiúiskolai része községi kezelésbe került, a leányiskola viszont továbbra is egyesületi jellegű maradt. Az egylet, kis szerveződés lévén, nem tudta fedezni az iskola működtetéséhez szükséges fejlesztéseket, így a Polgári Leányiskola 12 évig tartó működése után kénytelen volt bezárni kapuit.
A képen a leányiskola 1912- ben indított, 18 főből álló osztálya látható. Középen Szmodics Szilárd, az intézmény igazgatója, mellette Kárpáti Ernőné Resli Szidónia tanárnő, osztályfőnök. Szmodics Szilárd már 1914-ben bevonult katonának, 1916-ban elesett az északi hadszíntéren."

Material/Technique

Papír, fa, üveg/kézműves

Measurements

25 x 31 cm

Part of

Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum

Object from: Nagyatádi Kulturális és Sport Központ – Városi Múzeum

A Városi Múzeum 1996 áprilisában, a település várossá nyilvánításának 25. évfordulóján nyílt meg. A múzeumnak helyet adó épület egykor családi ház...

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.