museum-digital
CTRL + Y
en
Museum of Music History Magyar zene és képzőművészet

Magyar zene és képzőművészet

About the Exhibition

A képző- és a zeneművészet egymásra hatásának köszönhetően számos képzőművészeti alkotás született, amelyek művészettörténeti és zenetörténeti szempontból is kimagasló értéket képviselnek. A zenei élet képviselőinek arcképei a magyar portréművészet fontos részei, akár reprezentatív festményről, szoborról, akár sokszorosított grafikáról vagy érmekről beszélünk.

A Zenetörténeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményét többségében portrék alkotják, melyek annak a művészkultusznak a bizonyítékai, ami Európa-szerte már a romantikára is jellemző volt, de Magyarországon a 19. század második felében indult virágzásnak. A portrék mellett zenei témájú ábrázolások, illetve zenészek hagyatékaiból származó csendéletek és tájképek példázzák azt a kapcsolatot, amely a zene- és képzőművészek között megmutatkozott. A 20. századi zene képzőművészeti interpretációi a modern technikai újításoknak és eszméknek köszönhetően már a legújabb technikákkal és műfajokban készültek.

A hét egységre osztott kiállítás a következő témaköröket öleli fel: Beethoven-kultusz Magyarországon – A magyar opera – Arcképek a magyar zenei intézményekből – Zenés jelenetek – „A magyar zene a magyar élet ritmusa…” – Zene- és képzőművészek találkozása – Bartók a képzőművészetben.

Rendezte: BORZ Zsófia
Társkurátor: BARANYI Anna
Restaurátorok: GERŐ Péter, HERNÁDI György, TOMBOR Krisztián
Látványterv: BOROS Viktória
Kivitelezés: GERŐ Péter

Objects

[Last update: ]