museum-digital
CTRL + Y
en

Vízkutató és Fúró Vállalat (VIKUV) Gyógy- és Ásványvíz Üzem

VIKUV Gyógy- és Ásványvíz Üzem, Vízkutató és Fúró Vállalat "1868-ban mutatta be Budapesten Ferenc József császárnak a 970 m mély városligeti termál-kutat Zsigmondi Vilmos a “vízbányász”.Ez az akkoriban kolosszális teljesítmény Európa legmélyebb vízkútja volt.
A Zsigmondi cég és a kútfúrás ekkor kezdett önálló szakmává fejlődni. A jogutód a VIKUV Rt. a visegrádi múzeummal, megemlékezésekkel ápolja a Zsigmondi hagyományt.A VIKUV cégtörténete. 1958-ban a korábban államosított legnagyobb fúróvállalatok – Zsigmondy, Lapp, furastortKaczender-Kalamaznyik, stb. – egyesítésével hozták létre Budapesti Központtal az Országos Vízkutató és Vízkútfúró Vállalatot (a cégnév többször változott), amely jogelődjeit is figyelembe véve – több mint 140 éves múltra tekint vissza. A vállalat 1993-ban átalakult részvénytársasággá és még ugyanebben az évben privatizálták (MRP) – így jelenleg VIKUV – Vízkutató és Fúró Zrt.-ként üzemel. A vállalat a privatizációig az Országos Vízügyi Főigazgatóság irányítása alá tartozott és az ágazat tudományos szerveivel, beruházóival illetve tervezőivel (VIKTUKI, OVIBER, VIZITERV, stb.) együttműködve részt vett a jelentősebb vízügyi beruházások megvalósításában."(https://vikuv.hu/rolunk/, 2020.07.27.)

Relationships with persons or entities via objects

(The left column lists the relations of this actor to objects in the right column. In the middle you find other actors in relation to the same objects.)

Created Vízkutató és Fúró Vállalat (VIKUV) Gyógy- és Ásványvíz Üzem

Issued Vízkutató és Fúró Vállalat (VIKUV) Gyógy- és Ásványvíz Üzem
Printed Terv Nyomda ()