museum-digital
CTRL + Y
hu

August Wilhelm von Hofmann (1818-1892)

"August Wilhelm von Hofmann (Gießen, 1818. április 8. – Berlin, 1892. május 5.) német kémikus; a 19. század legjelentősebb német vegyészeinek egyike. Főképpen szerves kémiával foglalkozott; meghatározta különféle anyagok szerkezetét. Többféle anyag gyártására is új eljárást dolgozott ki.

Elsőként ő választott le kőszénkátrányból benzolt, ő dolgozta ki a kőszénkátrány vegyipari feldolgozásának számos elemét, különösen a szintetikus színezőanyagok gyártását.

1843-ban megállapította, hogy 1841–1842-ben különböző módszerekkel több kutató is ugyanazt a bázikus jellegű folyadékot állította elő és illette változatos nevekkel. Meghatározta az általa végül anilinnek elnevezett anyag összegképletét. Úgy vélte, hogy az anilin oxidálásával esetleg sikerülhet szintetizálni a malária gyógyítására használt kinint, és megbízta legfiatalabb munkatársát, William Henry Perkint a kísérletekkel. A mindössze 18 éves Perkin azonban nem a kinint szintetizálta, hanem első nagy felfedezését, a mauveint (anilinbíbort) állította elő." - (hu.wikipedia.org 15.10.2023)

Kapcsolódás más személyekhez / intézményekhez tárgyakon keresztül'

(A bal oldali oszlopban látható, hogy az adott személy / intézmény milyen kapcsolatban áll a jobb oldalon álló tárggyal, középen pedig a tárgyhoz kapcsolódó további személyeket / intézményeket találja.')

Említés August Wilhelm von Hofmann (1818-1892)
[Kapcsolódó személyek/ intézmények] Humboldt Egyetem ()