museum-digital
CTRL + Y
en

Aszódi Javítóintézet

A javítóintézetek létrehozásáról a fiatalkorú bűntettesek számára az 1878. évi V. törvénycikk
rendelkezett.
1884-ben felállították az első javítóintézetet Aszódon, majd 1886-ban Kolozsváron, 1890-ben Rákospalotán lányok befogadására, 1895-ben Székesfehérváron és 1905-ben Kassán, további intézményeket hoztak létre.
Dr. Pauler Tivadar igazságügyi miniszter 1882-ben 62000 koronáért vásárolta meg Aszód város mellett már rombadőlt cukorgyárnak mint egy 35 hektár területű telkét, mely a vasút közvetlen szomszédságában feküdt. Az építkezés elvégzésére a minisztérium a váci Királyi Országos Fegyintézettől 50 jó viseletű fegyencet és 3 felügyelőt rendelt ki. 1884.március 3-án kezdték meg a munkát Wagner János budapesti építőmester vezetésével és 1884.júliusában elkészült a főépület, s augusztus 14-én már beköltözhetett az első növendék csoport.
2004-tõl az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium Család Gyermek-és Ifjúságvédelmi Főosztálya alá tartozik.

Relationships with persons or entities via objects

(The left column lists the relations of this actor to objects in the right column. In the middle you find other actors in relation to the same objects.)

[Relation to person or institution] Aszódi Javítóintézet
[Relation to person or institution] Népszabadság ()