museum-digital
CTRL + Y
en

Foto Weinstock

Weinstock Ernő 1893-ban született Nagyváradon. Édesapja óra-, ékszer- és fotóüzletében az ő feladata volt az amatőrök filmjeinek előhívása, illetve nagyítása és másolása. Az 1920-as évektől a Weisz Géza tulajdonában levő, Rákóczi út 80. alatti fotóáruház kereskedelmi ügynöke lett, s így az 1920-30-as években beutazta az egész országot.

Kép Az ifjú Weinstock reklámképeket készített azért, hogy partnereinek bizonyítsa: az általa ajánlott anyagok sokkal jobbak a megszokottnál. Ezeknek a képeknek köszönhetően lett később képeslap fényképész. Megrendelés nélkül fotografált azokon a településeken, ahol ügynökként megfordult, majd megrendelte a képek gyártását, és amikor a sokszorosított levelezőlapok elkészültek, megvételre ajánlotta őket a kereskedőknek.

Weinstock Ernő felszerelése legalább nyolc-tíz kilogramm lehetett, és egy-egy útra tizenkét dupla kazettát vitt magával.

Kép Valamennyi munkáját gondosan archiválta. A lemezeken és a másolatokon feltüntette a készítés helyét, idejét és azt, mit ábrázol a kép. Hagyatéka mintegy ötvenezer, az egykori nagy Magyarország településeinek, valamint 1945-1949 közötti időben az újjáépülő ország szépülő városainak képét rögzítő, katalogizált üveg- és celluloid negatívot tartalmaz. Az ország kultúrtörténete és a fotográfiatörténet olyan kincset kapott, Képamit pénzben nem lehet kifejezni. Magyarország képét a XX. század 20-as éveitől az ötvenes évekig. Azóta sem készült hasonló, átfogó országfotó, pedig a technikai feltételek összehasonlíthatatlanul jobbak lettek.

Annyira szerette hazáját és szülővárosát, hogy 1945 után annak tiszteletére magyarosította a nevét Nagyváradira.

Kép1948-ban önálló képes levelezőlap kiadóvállalatot alapított, de 1952-től a képes levelezőlap gyártása kvázi "állami" monopóliummá vált, a legnagyobb forgalmazó, a PIÉRT csak a központilag meghatározott helyekről rendelt. Eleinte a Művészeti Alkotások Nemzeti Vállalat, majd a Magyar Népköztársaság Képzőművészeti Alapja, később a Képcsarnok Vállalat foglalkozott ezzel, majd 1954 április 1-én alakult meg a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata. Nagyváradi Ernő is itt helyezkedett el, de új felvételeket már nem készített. Régi fotóinak sokszorosítási jogát vásárolták meg tőle, felvételenként 5 forintért.Kép

1956 őszétől egészen nyugdíjazásáig a Fővárosi Fotó Vállalat képeslap üzemében dolgozott. Életműve pótolhatatlan, kerek egészként maradt az utókorra.

Relationships with persons or entities via objects

(The left column lists the relations of this actor to objects in the right column. In the middle you find other actors in relation to the same objects.)

Created Foto Weinstock
[Relation to person or institution] István Türr (1825-1908) ()