museum-digital
CTRL + Y
en

Kőbányai Polgári Serfőzde

Kőbányai Polgári Serfőzde. "A Kőbányai sör a magyar sörpiac egyik legismertebb márkája. 1948 óta gyártják. Európaszerte szokás volt, hogy a gyárak városukról nevezik el „alapsörüket". Így kapta a Kőbányai Sörgyár „alapsöre" a Kőbányai Világos nevet. A Kőbányai Sörgyárat 1993-ban megvásárolta a South African Breweries (Dél-Afrikai Sörgyár), mely 1997 óta Dreher Sörgyárak Zrt. néven működik." (https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C5%91b%C3%A1nyai_S%C3%B6r, 2020.09.10.)

"A Budapest X. kerületében található Kőbánya szerepe kiemelkedő a magyarországi sörgyártás történetében.

Ezen a területen számos sörgyár működött a 19. század második felétől. Számos gyíár ezek közül kapcsolatban állt a Dreher családdal illetve az államosított sörgyártás időszakában a Kőbányai Sörgyárral.

A Kőbányai szó mint márkanév sokkal rövidebb életű; használata csak az államosítással vette kezdetét. Nincs adat arra, hogy az államosítás előtt bármelyik kőbányai sörgyár márkanévként használta volna. (Az illusztárció mutatja, mely nevek részeként szerepelt a "Kőbánya" szó.) A Kőbányai márkájú sört jelenleg kizárólag a Dreher Sörgyárak Zrt. gyártja." - (Wikipedia (hu) 11.08.2021)

Relationships with persons or entities via objects

(The left column lists the relations of this actor to objects in the right column. In the middle you find other actors in relation to the same objects.)

Issued Kőbányai Polgári Serfőzde
[Relation to person or institution] Tószeghy Freund Vilmos (1847-1910) ()
Printed / [Relation to person or institution] Klösz György és Fia ()
Printed Kultura Rt. ()

[Relation to person or institution] Kőbányai Polgári Serfőzde
Created Biczó nn ()
Created Gyenes Sz. ()
Printed Kultura Rt. ()