museum-digital
CTRL + Y
en

Вікторія Чикаленко (1887-1964)

Донька Євгена та Марії Чикаленків. Народилася в Перешорах – родинному маєткові Чикаленків в Ананьєвському повіті на Херсонщині. Вікторія Чикаленко навчалася у Франції
та Італії, студіювала археологію та історію скульптурного мистецтва, закінчила Міланську Академію мистецтв. З 1908 р. її також зацікавили переклади. Першою вдалою спробою дівчини стали праці «Земля» та «Зорі» В. Лункевича — російського історика природознавства та популяризатора-біолога, перекладені з російської мови українською. Дівчина перекладала їх за порадою самого автора, з яким зустрічалася за кордоном. Їх видало Благодійне товариство видання загальнокорисних і дешевих книг у Петербурзі. Вікторія спілкувалася зМ. Коцюбинським, П. Стебницьким, С. Єфремовим.
У роки Першої світової війни вона працювала у Гомельській міській лікарні сестрою-жалібницею. У заміжжі була за відомим політичним і державним діячем — О. Скорописом-Йолтуховським. Перші роки подружнього життя припали на нелегкі часи, оскільки чоловіка призначили губерніальним старостою, представником УНР на окупованих землях Холмщини, Підляшшя та Волині і молодята частину 1918 р. прожили у м. Бересті, долаючи численні труднощі. Звідти Вікторія за чоловіком, інтернованим поляками, поїхала до Варшави, а в кінці літа 1919 р. Скорописи вже разом перебралися до Австрії та проживали у Відні.

Relationships with persons or entities via objects

(The left column lists the relations of this actor to objects in the right column. In the middle you find other actors in relation to the same objects.)

Received Вікторія Чикаленко (1887-1964)

Sent Вікторія Чикаленко (1887-1964)
[Relation to person or institution] / Received Іван Чикаленко ()