museum-digital
CTRL + Y
en

Természet- és Környezetvédő Tanárok Egyesülete

Az Egyesület 1991-ben olyan tanárokból alakult, akik a megalakulás előtt is a nevelés megújításán fáradoztak. Kedvezően befolyásolta ezt a tényt az a körülmény, hogy ezek a tanárok az ELTE Természettudományi Kara környezetvédelmi intenzív tanár-továbbképzésén összetalálkoztak. így az első évfolyam a kurzus szervezőivel és tanáraival megalakította az egyesületet azzal a céllal, hogy felkészítse a tanárokat a környezeti, a humán krízis által kiváltott innovációs helyzetre is. Hangsúlyozták, hogy a nevelés megújításának lehetősége és kényszere a természet-, a környezet-, az embertisztelő magatartás kialakításában együtt van jelen. Az emberi kultúra történetében nem új ez a gondolat, hiszen már a Tízparancsolatban is benne van: "Tiszteld Atyádat, Anyádat, s hosszú életű leszel a Földön", nyilvánvaló e tisztelet Földanyára is vonatkozik.

Ezen gondolatok és előzmények jegyében vált az egyesületünk érzelmi és értelmi közösséggé. Az érzelmekben közös a természet (beleértve az embert is) szeretete és tisztelete. Ahogy Tóth Albert megfogalmazta, ezen érzelmek értékemlékezetté válnak, amely ebben a körben maga lesz az ökológiai gondolat tárgya. Az értelmi közösség annak deklarálása, hogy a természeti, társadalomtudományi és humán ismeret-rendszereknek a környezet egységét - a kozmikus környezettől az individuális belső környezetig -, a természet-, környezettisztelő szemléletet együtt kell rögzíteni.

Közösséggé válásunkat az innovációs helyzet adta kihíváson kívül segítették olyan nagy gondolkodók, mint első tiszteletbeli elnökünk, Juhász-Nagy Pál, akinek pedagógiai hitvallását követjük. A korszak pedagógiai paradigmáját így határozta meg: "életünk, ez a személyes crédó, csupán a hit, az érzések és a tudás világának jobb összekapcsolásával lehet csak reménybelileg is teljes." Ennek alapján korunk nevelési rendszere a környezeti nevelés. "Az ökológiai kultúra nem is más, mint a mítosz (kíváncsíság, képzelet, hit), a művészet (érzelem), a tudomány (értelem) eredményeinek jobb összekapcsolása, hogy a munka világában (kreativitás, cselekvés) a természeti, társadalmi értékek ne sérüljenek". Neki is köszönhetjük, hogy szemléleti- és ismeret-töredékeink egésszé álltak össze.

Ezen gondolatok jegyében készítette el egy tanár (Gulyás Pálné), egy kutató (Bérczi Szaniszló) és egy művész (Rab-Kováts Éva) a környezeti nevelés átfogó modelljét: az Egészről (Kozmosz), csak az Egésszel (Kultúra) lehet az Egészre (Gyermek) hatni. Ennek a modellnek nagy jelentősége van az oktatásirányítás és a pedagógiai paradigma megváltozása idején. Ez a modell a globális és holisztikus megközelítést, a "Részről az Egészre történő paradigma-váltást" rendszer szemléletben teszi lehetővé.

E sokrétű változás óriási feladat, néha reménytelennek látszik, Vida Gábor akadémikus szavaival Don Quijote-i feladat: "Szembe szállni valamivel, ami reménytelennek látszik, de ha mindenhol mindenki megteszi, mégsem egészen az". és meg kell tenni, ami szükséges: "mert túl specializált világ néz szembe a globális változások globális hatásaival". Ezért az irányítóknak, a kultúra képviselőinek, a tanároknak óriási a felelősségük és a lehetőségük is. Egyesületünk ilyen előzményekkel és szellemben tevékenykedik.

(https://ttk.pte.hu/TKTE/bemutatkozas/, 2024.06.04.)

Relationships with persons or entities via objects

(The left column lists the relations of this actor to objects in the right column. In the middle you find other actors in relation to the same objects.)

Published Természet- és Környezetvédő Tanárok Egyesülete
[Relation to person or institution] Hortobágy National Park ()