museum-digital
CTRL + Y
en

Gorka Múzeum

Gorka Géza feleségével 1923-ban telepedett le Verőcén, és haláláig, közel öt évtizeden át alkotott e településen, illetve ebben a házban. A Szamos utca 22. szám alatt található múzeumot a legegyszerűbb vonattal megközelíteni, ugyanis a vasútállomástól mindössze 1 perc sétára található. Egykori lakóhelye, otthona 1972 óta múzeum. Gorka Géza a 20. század első felében élt magyar keramikusok egyik legjelentősebb alakja. Gorka neve mindenekelőtt a zománctechnikával fonódott össze, különösen az általa kifejlesztett repesztett zománcéval.
Az 1972 óta létező emlékházban gyakorta kiállít a Gorka család másik két keramikus tagja is. Gorka Géza lánya, Lívia, valamint unokája, Focht Géza is, aki már a harmadik generáció tagjaként, a funkcionalizmus mindennapi fontosságát szem előtt tartva alkot. A múzeum két állandó kiállítással várja látogatóit. Legelőször is külön egységet alkot Gorka Géza kerámiagyűjteménye, míg az alsó szinten Gorka Lívia és Gorka-Focht Géza alkotásait tekintheti meg a kultúrára szomjazó vendég. Maga az épület is igen szép, de a kincsek, amelyeket rejt, még inkább magával ragadják az embert.

Relationships with persons or entities via objects

(The left column lists the relations of this actor to objects in the right column. In the middle you find other actors in relation to the same objects.)

[Relation to person or institution] Gorka Múzeum
Printed GENERALART ()
Form designed / [Relation to person or institution] Lőrincz Győző (Budapest, 1940-) ()

Mentioned Gorka Múzeum
Printed GENERALART ()
Form designed / [Relation to person or institution] Lőrincz Győző (Budapest, 1940-) ()