museum-digital
CTRL + Y
hu

Anabaptizmus

"Az anabaptistáknak vagy újrakeresztelőknek nevezték a reformáció kezdetén, a reformációval párhuzamosan zajló, a katolikus egyház és a protestánsok képviselői által egyaránt üldözött, olyan radikális keresztény megújulási mozgalom tagjait, melynek alaptanításai különböztek, illetve (bizonyos tanaik) szembeálltak a reformáció egyes alaptanaival (mint például a csak kegyelem által [Sola gratia] illetve a kizárólag hit általi üdvözülés [Sola fide]).

Gyülekezésre szólították fel a "kiválasztottakat", szakítani akartak a bűnös világgal, s a "szentek" közösségeit igyekeztek létrehozni, amelyek tagjainak új keresztségben kellett részesülniük, ezért a gyermekkeresztség elvetése mellett a hozzájuk csatlakozókat újra keresztelték. Csoportjaik spontán módon jöttek létre Svájcban, Németországban és Németalföldön. Ezt a mozgalmat egyesek harmadik reformációnak nevezik." - (hu.wikipedia.org 21.12.2020)

Kapcsolódás más személyekhez / intézményekhez tárgyakon keresztül'

(A bal oldali oszlopban látható, hogy az adott személy / intézmény milyen kapcsolatban áll a jobb oldalon álló tárggyal, középen pedig a tárgyhoz kapcsolódó további személyeket / intézményeket találja.')

[Kapcsolódó személyek/ intézmények] Anabaptizmus
Vázlat készítése Bernard Picart (1673-1733) ()
Ábrázolás Taurinus, Jacobus ()
Sokszorósító nyomólemez készítése Jakob Michael Pressel (1742-1805) ()
[Kapcsolódó személyek/ intézmények] Bernd Knipperdolling (1495-1536) ()
[Kapcsolódó személyek/ intézmények] Gottfried Friedrich Ernst von und zu Egloffstein (1769-1848) ()
[Kapcsolódó személyek/ intézmények] Marija Pavlovna Romanova orosz nagyhercegnő (1786-1859) ()
[Kapcsolódó személyek/ intézmények] Habaner ()
[Kapcsolódó személyek/ intézmények] Remonstranten ()