museum-digital
CTRL + Y
en

Magyar Néprajzi Társaság (1889 - )

A Magyar Néprajzi Társaság Európában az egyik legrégebbi tudományos néprajzi egyesület. Mindössze három néprajzi társaságot alapítottak korábban, amely folytonosan ma is működik. a Magyar Néprajzi Társaság (a továbbiakban Társaság) hivatalosan 1889-ben alakult meg Budapest székhellyel. Az alapításnál az etnográfiai, etnológiai és folklór érdeklődésű szakemberek, más foglalkozású értelmiség és művészek mellett jelentős mértékben közre működtek irodalomtudósok, nyelvészek, történészek, geográfusok, fizikai antropológusok. A Társaság alapításától kezdve támogatta a budapesti Néprajzi Múzeum szakmai és szervezeti megerősödését (a Múzeum 1872-től élvezett viszonylagos önállóságot). A Társaság folyóirata, az 1890-től máig folytonosan megjelenő Ethnographia. A Társaság a tudományos munka elismeréséül hatféle díjat, illetőleg két-két belföldi és külföldi elismerő oklevelet adományoz.

A Magyar Néprajzi Társaság ma is, mint története során mindig a magyar néprajz legszélesebb tudományos és társadalmi szervezete.

Relationships with persons or entities via objects

(The left column lists the relations of this actor to objects in the right column. In the middle you find other actors in relation to the same objects.)

Created Magyar Néprajzi Társaság (1889 - )
Mentioned / [Relation to person or institution] Eperjessy Ernő (1929-) ()

Published Magyar Néprajzi Társaság (1889 - )