museum-digital
CTRL + Y
en

Gólem

A gólem (héber szó, jelentése: alaktalan, élettelen tömeg) idomtalan, varázsigék segítségével agyagból készült emberi alak.
A zsidó folklór népmondája szerint a 16. század vége felé a prágai gettóban Maharal (Júda Löw ben Becalél rabbi 1520–1609) a misztikus és titkos tan, a kabbala segítségével életet varázsolt a Moldva folyó partjáról származó agyagból gyúrt műemberbe. Júda Löw ben Becalél rabbi Kepler kortársaként élt Prágában. A színhely nem véletlen, hiszen a történet időpontjában Prága az okkult tudományok európai központja volt. A rabbi a Gólem szájába helyezett különböző varázserejű papírokat, amelyeknek megfelelően a Gólem a Szombat napig mindenféle szolgálatot elvégzett neki. Ha a rabbi az Isten nevével ellátott cédulát elvette tőle, akkor ismét agyagtömeggé vált. A maradványait a legenda szerint még ma is őrzik a prágai Altneu-zsinagóga padlásán. A prágai gólem legendája a 19. század elején német nyelvű irodalmi művekben jelent meg először. Az sem kizárt, hogy valójában többféle Gólem történet volt és azok az idők folyamán valamilyen úton egyesültek.
A zsidó köznyelvben a gólem bárdolatlan, együgyű embert is jelent.
A Gólem-legenda alapján számos film, könyv és más műalkotás született. Egyes vélemények szerint a Gólem a robotok és automata gépek, számítógépek előfutára volt.
Thúry Levente 1984-es Gólem-kiállítása a Budapest Galériában hatalmas közönségsikert aratott. Már az első héten közel ötven darab művét vették meg a szépművészetek iránt érdeklődő látogatók.

Relationships with persons or entities via objects

(The left column lists the relations of this actor to objects in the right column. In the middle you find other actors in relation to the same objects.)

[Relation to person or institution] Gólem
[Relation to person or institution] Thury Levente (Budapest, 1941-2007) ()