museum-digital
CTRL + Y
en

Mérleggyár Hódmezővásárhely

Mérleggyár Hódmezővásárhely. A századfordulón már a Hungária út 83. szám alatt működő Schember C. és Fiai cs. és kir. udvari Hídmérleg- és Gépgyárat - mely már ékszerész-, személy-, hús-, gabona-, juh-, vasúti híd- és helyhez kötött vagonmérlegeket készített - évtizedeken át az ország vezető iparvállalatai között tartották nyilván. Az 1929-33-as gazdasági válság idején azután több kisebb mérleggyárat is magába olvasztott. A Schember Magyar Mérleg- és Gépgyár 1937-ben rt-vé alakult, s a negyvenes években már exportja is jelentős volt.
Az államosítás után 1948-tól Mérleggyár Nemzeti Vállalatként működött, 1951-ben a vidéki ipartelepítési program keretében két hónap alatt Hódmezővásárhelyre, egy átalakított régi malomépületbe költöztették, s neve Mérleggyár, Hódmezővásárhelyre változott. 1958 után kezdték meg a súlyértékeket elektronikus jellel szolgáltató adagolómérleg-család és a korszerű darumérlegek fejlesztését.
A hatvanas években dolgozták ki például az automatikus zsákoló-, a közúti híd-, az önműködő gabona- és függőpályamérlegeket, s gyártottak betongyári mérlegrendszert is. Az úgynevezett elektronikus mérlegek gyártására 1969-ben Fehérgyarmaton új csarnokot építettek. Az időközben Metripond Mérleggyárra átkeresztelt vállalat bekapcsolódott a KGST-integrációba is, s Közép-Európa legnagyobb mérleggyárává fejlődött.

Relationships with persons or entities via objects

(The left column lists the relations of this actor to objects in the right column. In the middle you find other actors in relation to the same objects.)

Created Mérleggyár Hódmezővásárhely