museum-digital
CTRL + Y
en
Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова Карикатури художника Б. Єфімова

Карикатури художника Б. Єфімова

Карикатура “Деякі, найбільш невдалі німецькі ерзаци (замінники)”

Карикатура на білому папері, одностороння. Вздовж верхнього краю — загальна назва — напис олівцем: “Некоторые, наиболее неудачные, немецкие эрзацы (заменители)”. На лицевому боці два ряди парних зображень, розміщених у вигляді окремих сюжетів у лінійних рамках, кожен з яких має свою назву, написану олівцем. Перший сюжет у верхньому ряду ліворуч, під назвою “Эрзац валенок”, - демонструє ноги солдата німецької армії, у різному взутті — на правій нозі плетений з соломи чобіт, перев’язаний ганчіркою, а на лівій — чобіт з грубої шкіри, прибитої цвяхами до дерев’яної підошви; біля ніг солдата приклад карабіну. Другий сюжет, у верхньому ряду праворуч, має назву “Эрзац колбасы” та демонструє товсту гілку дерева, яку, під виглядом ковбаси, шматує ручна пила. У нижньому ряду перший малюнок ліворуч - “Эрзац культуры” - ілюструє розірвані папери зі статтею Розенберга та промовою Гебельса, які почеплені на цвях на стіні туалету; сюжет, доповнений фрагментарним зображенням зливного ланцюжка туалетного бачка. Малюнок унизу праворуч - зображення Гітлера, вдягнутого у шинель і кашкет з фашистською символікою, який сидить, спираючись на стіл з картою, циркулем та лупою. Напис знизу - “Эрзац главнокомандующего”. Зі зворотнього боку інвентарні номери, нанесені чорною пастою від кулькової ручки. Стан зберження: Папір пожовклий, потертий, забруднений, у плямах.

Карикатура: “Гітлерівське вітання”

Карикатура на білому папері, однобічна. Вздовж верхнього краю загальна назва: “Гитлеровское приветствие”. Нижче розміщене парне зображення різних сюжетів і окремою назвою до кожного з них. Ліворуч зображений німецький солдат-мародер з піднятою правою рукою під час вітання “Хайль Гитлер”. Солдат вдягнений у кітель з ременем, штани, чоботи, на голові пілотка, на шиї автомат [MP-40]. Біля солдата награбовані речі — самовари, посуд, чоботи та забита птиця, позаду нього клуби диму. Під зображення унизу напис: “Одной рукой”. На наступному малюнку той самий солдат, зображений на фоні розбитих позицій, зі скинутим на землю автоматом, який підіймає дві руки перед дулом гвинтівки зі словами: “Гитлер капут”. Під малюнком напис “Двумя руками”. Зі зворотнього боку малюнку інвентарні номери, нанесені чорною пастою від кулькової ручки. Стан збереження : Папір пожовклий, потертий, забруднений, у плямах.

Карикатура “У тихого Дона. Наглядный военный обзор. (Ноябрь — декабрь 1942г.)”

Карикатура на білому папері, однобічна, виконана чорною, білою, блакитною та червоною фарбами. У центрі на тлі топографічної карти з залізничними коліями - зображення Гітлера у неприродній позі з виряченими очима та висунутим язиком, який з різних сторін окутаний умовними мотузками — річками, що міцно тримають його за ноги та шию. Гітлер вдягнутий у сірий військовий кітель з нацистськими знаками, підперезаний чорним шкіряним ременем , на ногах штани і чоботи. Сюжет обведений тонкою лінійною рамкою з широким вільним полем праворуч. Зі зворотнього боку вздовж лівого краю фрагментарний напис: “...обзор (ноябрь-декабрь 1942)” , а під ним назва: “Наглядный военный обзор” У правому нижньому куті інвентарні номери, нанесені чорною та синьою пастами від кулькових ручок.

Карикатура: “Берлинская разбойничья шайка”

Карикатура на білому папері, однобічна. Вздовж верхнього краю загальна назва: “Берлинская разбойничья шайка”. На малюнку у центрі на тлі цегляного будинку з відкритими дверима зображене вище керівництво нацистською Німеччини на чолі з Гітлером - Герінг, Гесс, Гебельс, Гімлер, Рибентроп, Лей, Розенберг. Усі вони, окрім Гебельса та Рибентропа, вдягнуті у військову форму з різноманітною нацистською символікою. Кожен персонаж виокремлений на карикатурі індивідуальними деталями, що підкреслюють його діяльність. Зліва направо зображені: -Герінг вдягнутий у парадне обмундирування з численними відзнаками та заткнутою за пояс гирею, який тримає у правій руці палицю з гвіздками. -Гесс зображений фрагментарно — на малюнку бачимо лише його голову. -Гітлер — у польовій військовій формі з поясом та портупеєю, на правій руці якого висить батіг. На спині Гітлера — Гебельс в образі мавпи. -Праворуч від Гітлера — постать Гімлера, вдягнутого у військову форму з пістолетом за пазухою, мотузками для повішання та кортиком СС за поясом, у правій руці він тримає гумову палицю. -За Гімлером — фрагментарне зображення Рибентропа у циліндрі та білій сорочці з краваткою-”метеликом”. -Поряд з Рибентропом зображена постать Лея напідпитку у розхристаному одязі, кортиком на поясі та пляшкою у кишені. -У глибині будівлі фрагментарне зображення Розенберга у сорочці з краваткою та “рогатому” шоломі на голові. Вздовж нижнього краю напис: “Геринг, Гесс, Гебельс, Гитлер, Рибентроп. Лей, Розенберг.” Зі зворотнього боку інвентарні номери, нанесені чорною пастою від кулькової ручки.

Карикатура “Поддержание нового порядка. Канцелярия Генриха Гиммлера”

Карикатура на білому папері, однобічна. Зображення на чорному тлі. Вздовж верхнього та нижнього краю написи олівцем у два рядки: “Поддержание ”нового порядка ” та “Канцелярия Генриха Гимлера”. У центрі сюжета зображений Генріх Гімлер, який стоїть з м’ясницькою сокирою, відміченою свастикою у руках, перед імпровізованою плахою з отвором під голову. Гімлер в окулярах, у сорочці з підібраними рукавам, жилеті, штанах та світлих гетрах. над яким висять мотузка для повішання та гак. Ліворуч — канцелярські столи, на меншому стоїть телефон, а за більшим сидить секретарка зі світлим волоссям, яка набирає текст на друкарській машинці (біля машинки стоїть букет квітів). У правому верхньому куті фрагментарне стилізоване зображення тюремної камери, де знаходиться велика група людей у цивільному одязі. Біля камери стоїть офіцер СС у військовій формі, на кітелі якої - ремень, з закріпленим кортиком та кобурою пістолета. У руках він тримає аркуш паперу з написом: “Список заложников”. Зображення доповнене мотузкою з гаком для повішання, що спускається зі стелі, та фрагментарним зображення стола з інструментами для тортур. Підлога приміщення повністю, по щиколотку Гімлера, залита кров’ю. Зі зворотнього боку інвентарні номери, нанесені чорною пастою від кулькової ручки.

Карикатура: “Скоростное разваливание”

Карикатура на білому папері, однобічна. У центрі зображена цегляна башта, від якої відокремлюються фрагменти у вигляді країн-союзників нацистської Німеччини: Італії, Болгарії, Фінляндії та Румунії. Угорі на майже зруйнованій башті — Гітлер, з автоматом на шиї та пістолетом у руках, який від когось відстрілюється. Гітлер вдягнений у чорний рваний одяг, з розхристаним волоссям та скинутим кашкетом. Вздовж нижнього краю назва карикатури, нанесена олівцем: “Скоростное разваливание” Зі зворотнього боку інвентарні номери, нанесені чорною пастою від кулькової ручки.

Карикатура “Гитлеровские преступники не уйдут от возмездия”

Карикатура на білому папері, однобічна. Вздовж верхнього краю назва, нанесена олівцем: “Гитлеровские преступники не уйдут от возмездия”. На малюнку по центру зображення ліва рука чоловіка, у якій - аркуш паперу з написом: “Об ответственности Гитлеровских захватчиков и их сообщников за злодеяния совершаемые ими в оккупированных странах Европы.” Зверху на зображенні - інша, більша за розміром рука, з виставленим вказівним пальцем, що вказує на Гітлера та купку його посіпак, зображених малими та переляканими. Зі зворотнього боку інвентарні номери, нанесені чорною пастою від кулькової ручки.

Карикатура “Фюрер обещал… и Фюрер сдержал слово!”

Карикатура на білому фоні, однобічна, зображена у двох сюжетах, розміщених один над одним. Над першим сюжетом напис: “Фюрер обещал...“. На ньому зображена шеренга усміхнених німецьких солдатів у повному обмундировані зі зброєю в руках, перед якими - Гітлер у польовій військовій формі з фашистським прапором у лівій руці, який промовляє обіцянку: “Вы все получите земельное пространство на Востоке“. Під нижнім сюжетом напис “и фюрер сдержал слово”. На сюжеті зображено поле бою з великою кількістю загиблих солдатів та поодинокими дерев’яними хрестами з нацистською символікою та шоломами, на одному з яких сидить ворон. Над полем у хмарному сірому небі - птахи. Зі зворотнього боку інвентарні номери, нанесені чорною пастою від кулькової ручки.

Карикатура “Докатился... Немецкое однолошадное хозяйство.”

Карикатура на білому папері, однобічна. У центрі зображена "колісниця" з розбитої військової техніки з упряжжю для п'ятьох "коней", які уособлюють країни-союзники гітлерівської Німеччини з написами на хомутах: "Италия", "Румыния", "Финляндия", "Болгария" та "Венгрия". У образі погонича зображений виснажений і схудлий Гітлер, вдягнений у чорно-біле дране вбрання, у лівій руці - кнут зі свастикою, а у правій мотузки від упряжі. В упряжі залишилася тільки Угорщина - єдина на той час країна-союзник Гітлера в Європі під керівництвом фашистського диктатора контр-адмірала Хорті, який зображений в образі виснаженого жеребця з розтріпаним хвостом, у чорному одязі та адміральському кашкеті з написом “Хорти”. Вздовж верхнього краю карикатури напис: “Докатился...”, а вздовж нижнього: “Немецкое однолошадное хозяйство”. Зі зворотнього боку інвентарні номери, нанесені чорною пастою від кулькової ручки.

Карикатура “Реальная перспектива. Так будет!”

Карикатура на білому папері, однобічна. У центрі малюнка зображений розчавлений німецький танк з нацистською символікою, праворуч якого - танк під червоним прапором з перехрещеними серпом та молотом , який уособлює СРСР, а ліворуч — фрагментарне зображення танка під прапорами Британії та Америки, який уособлює союзників по антигітлерівській коаліції. У німецькому танку сидить заблокований Гітлер у парадному кашкеті, а з-під танка "виповзає" Герінг, який тримає за хвіст мавпу-Гебельса, що намагається втекти. Вздовж верхнього краю карикатури напис: “Реальная перспектива”, а вздовж нижнього по центру напис: “Так будет!” Зі зворотнього боку вздовж верхнього краю напис олівцем: “Вырезки из старой книги”. У лівому нижньому куті інвентарні номери, нанесені чорною пастою від кулькової ручки.

Карикатура “Шарманка фюрера. Бесплатные увеселительные мероприятия”

Карикатура на білому папері, однобічна. Вздовж верхнього та нижнього країв - написи у 2 рядки : “Шарманка Фюрера” та ”Бесплатные увеселительные мероприятия”. По центру малюнка — Гітлер та Гімлер у військовому споряджені, які стоять під чорною парасолькою на вулиці німецького міста . Гітлер зі словами: “Не Р. Расуждать” крутить шарманку , а Гімлер, з пістолетом у кишені, тримає сокиру з написом у три рядки: “Смотреть/ веселее/ Гиммлер”. На шарманці - Гебельс у образі папуги, з краваткою-метеликом, який волає : “Тер-р-р-р-рпение/ Тер-р-р-рпение/ Тер-рр.р.р…..”. Небо на малюнку хмарне, йде дощ. Сюжет обведений тонкою лінійною рамкою. Зі зворотнього боку інвентарні номери, нанесені чорною та синьою пастами від кулькових ручок.

Карикатура “Что день,то короче к могиле их путь”

Карикатура на білому папері, однобічна. У центрі зображений Гітлер, який, сидячи, “котиться” територією Польщі та Чехії, що підтверджується стилізованим зображенням Праги у вигляді протипіхотної міни та русла Вісли. Гітлер одягнутий у сорочку с краваткою, кітель з нацистською символікою, штани та розідрані чоботи. На плечі у нього зображена маленька фігура Гебельса, вдягнененого у цивільний костюм та черевики, який як мавпа чіпляється за фюрера . Ззаду Гітлера підштовхує радянський багнет, зображений праворуч, а зліва — направлені на нього три багнети, які уособлюють Францію, Британію та Америку. У правому нижньому куті — назва сюжету - напис олівцем: “Что день, то короче к могиле их путь” (мова російська). Зображення окантовано тонкою лінійною рамкою. Зі зворотнього боку інвентарні номери, написані чорною пастою від кулькової ручки.

[Last update: ]