museum-digital
CTRL + Y
hu

Ianus

"Ianus (erasmida átírásban Janus) a római mitológiában az átjárások (iani) és kapuk (ianuae), így a be- és kijárás, a kezdet és vég védőszelleme. Hozzá imádkoztak a rómaiak minden fontos tettük előtt. Az ősidőkben az istenek apjának is őt tartották. Róla kapta nevét január hónap. A Janus-arcú megnevezést gyakran használják a kettősségre, a kétszínűségre.

Fő szenthelye, a Ianus Geminus (kettős) vagy Janus Quirinus (mint a hadba menés istene) a fórum északi részén volt, Vesta templomával szemközt. Nem volt egyéb, mint egy ősrégi, boltozott kapu-átjáró, melyet még Numa Pompilius király emeltetett. Az átjáró két oldalára alkalmazott ajtókat, míg a hadsereg a harcmezőn volt, nyitva tartották. E kapuzat alatt volt Ianus képmása, kettős arccal (bifrons, biceps), a ki- és bejárás, és egyúttal az éber őrködés jelzésére. Ianusnak, mint afféle ajtónállónak (ianitor), kulcs (claviger), bot vagy pálca (virga) volt a kezében, és megfelelő ténykedéseit melléknevei: Patulcius (nyitogató), Clusivius vagy Clusius (záró) stb. jelzik. Tiszteletének másik helye a róla nevezett domb, a Janiculum volt, amelyen Ancus Martius király az Etruria felé vivő országút és a domb aljában folyó Tiberis partjának védelmére erősséget épített." - (hu.wikipedia.org 10.08.2021)

Tárgyak és képi ábrázolásuk

Kapcsolódó tárgyak'

JanusSpielstein mit Januskopf, 2. Hälfte 16. JahrhundertAs des Antoninus Pius mit Darstellung des JanusAs der Römischen Republik mit Darstellung des Ianus und einer ProraAs der Römischen Republik mit Darstellung einer ProraAs der Römischen Republik mit Darstellung einer Prora
Az összes tárgy megjelenítése

Kapcsolódó személyek / intézmények'

A személyhez / intézményhez (balra) kötődő tárgyakkal kapcsolatban álló további személyek / intézmények (jobbra).'

[Kapcsolódó személyek/ intézmények] Ianus
Sokszorósító nyomólemez készítése Veress Pál (1929-1999)

Ábrázolás Ianus
Ábrázolás Roma (Mythologie)

Az összes kapcsolat megjelenítése'

[Rekord frissítve: ]